Gazdaság

2009.07.29. 02:28

Állatjóléti támogatások

Veszprém - Idén is igénybe vehető a sertés- és baromfitartók részére az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére szolgáló támogatás.

Varga Ibolya

A támogatás mértéke sertéseknél összesen hatmilliárd, baromfiknál négymilliárd forint. A támogatási igényeket július 31-ig kell benyújtani az illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara állattenyésztési osztálya. 

Állatjóléti támogatás ebben az évben január 1-je és december 31-a között a továbbtartásra (tömésre) nevelt libára és kacsára, beólazott jércére és beólazott előnevelt pulykára, illetve a levágott összes baromfifélére, sertések esetében közvetlenül vagy kereskedő útján, vágóhídra vagy élve külföldre kiszállított vágósertések vagy tenyésztésre továbbértékesített kocasüldőkre adható. 

Az állatjóléti támogatások az alábbi, ötéves kötelezettség vállalása esetén nyújthatók: a takarmány nem kívánatos anyagtartalma mentes- ségének biztosítása, mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételek biztosítása, kíméletes állatmozgatás és -szállítás biztosítása, állati fehérjementes takarmány felhasználása, vagy a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítása esetén. 

A támogatás baromfiállományonként egy alkalom- mal, sertések esetében teljes negyedévre, kérelmezőnként egy alkalommal igényelhető, a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig (jelen esetben július 31-ig) írásban benyújtva az igénylő lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!