Gazdaság

2009.10.28. 15:08

A GE a következő 2 évben 2.570 főt bocsát el a fényforrás üzletágban

Budapest - A következő két évben 2.570 főt bocsát el a GE Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon, de ezt mindaddig javaslatként kezelik, amíg meg nem állapodnak a szakszervezetekkel - jelentette be Phil Marshall, a GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója Budapesten szerdán.

MTI

A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycsőgyártást érinti. A Magyarországon 14 ezer főt foglalkoztató GE megtartja a jelenleg 7.500 főnek munkát adó fényforrás-gyártást, nem vonul ki - hangsúlyozta Phil Marshall.

A fényforrás üzletág hét telephelyéből egyet, a 700 főt foglalkoztató vácit bezárják. Ezen kívül a létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti majd, itt 1.300 embert küldenek el. Az elbocsátások a jövő év első negyedévében kezdődnek meg, és a tervek szerint 2011 utolsó negyedévében fejeződnek be. A továbbiakban a GE Hungary a nagyobb hozzáadott értéket jelentő termékeket gyártja Magyarországon.

A fényforrás üzletág átalakítása a versenyképességet szolgálja - mondta Leslaw Kuzaj, a GE közép-európai regionális vezető képviselője. Az energiahatékonysági előírások miatt megszűnő termékek és a világméretű recesszió indokolja az elbocsátásokat - tette hozzá. Phil Marshall megjegyezte, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a fényforrás gyártás hatékonysága. Az közelmúltban elvégzett beruházások eredményeként az idén már növelni tudják a korszerűbb, energiahatékony fényforrások gyártását. A további növekedéshez újabb beruházások lesznek szükségesek - mondta Phil Marsall, de erről még nem született döntés.

Leslaw Kuzaj, a közép-európai vezető képviselő tájékoztatása szerint Nagykanizsán megszüntetik a termelést a GE Energy ipari szűrőket gyártó 128 főt foglalkoztató üzemében, mert az nem volt gazdaságos. A GE Energy Magyarországon öt telephelyen működik és 1.900 főt alkalmaz.

Phil Marshall külön kiemelte, hogy a kollektív szerződés a magyar Munka törvénykönyvében előírtaknál kétszer annyi juttatást ír elő az elbocsátások esetére. A munkavállalókkal kötött megállapodást a menedzsment mindig betartotta és be is tartja.

Az átalakítás nem érinti az Ózdon működő csaknem ezer munkavállalót foglalkoztató ipari elektronikai gyárat. 

A GE Hungary Kft. a GE légi közlekedési, energiaipari, egészségügyi, vízkezelési, fényforrás és elektronikai üzletágának magyarországi tevékenységét fogja össze. A cég 11 ezer főt foglalkoztat, további 3.000-en pedig a GE egyik leánycégének, a GE Capital tulajdonában lévő Budapest Bank alkalmazottai.

Magyarországon három kutatás-fejlesztési központja is van a GE-nek - tájékoztatta az újságírókat Phil Marshall. Hozzáfűzte: "a magyar mérnöki gárda fantasztikus adottságokkal és ismeretekkel rendelkezik", ezért egyre több mérnököt szeretnének alkalmazni.

Itt követheti a nagykanizsai elbocsátásokkal kapcsolatos híreket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!