Gazdaság

2009.10.26. 03:29

Itt kisebb volt a veszteség - A Balatonnál a hazaiak mentették meg idén a főidény vállalkozásait

Zalakaros - Bár szerencsére kisebb mértékben érintette, mint azt az év elején a szakemberek prognosztizálták, azért a Balatont sem kerülte el a gazdasági válság okozta forgalomcsökkenés.

Kiss Nikolett

Az év első nyolc hónapjában közel egymillió vendég mintegy 3,4 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton-régióban. Ez 6,5, illetve kilenc százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ezt Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke mondta el a balatoni szezonzárón. Hozzátette: a belföldi vendégforgalom kisebb mértékben csökkent, mint a külföldi, a 684 ezer hazai vendég több mint kétmillió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 4,4, a vendégéj pedig 3,3 százalékkal esett vissza.

Külföldiek 11,6 százalékkal kevesebben érkeztek és 16,7 százalékkal kevesebb éjt töltöttek el itt. A csökkenő vendégforgalom ellenére 1,3 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj- bevétele, ami meghaladta a 16,5 milliárd forintot. Ennek 62,3 százalékát a belföldiek adták, ami 1,1 százalékkal kevesebb a tavalyinál, a külföldieké az éjszakák csökkenése ellenére nőtt 5,7 százalékkal.

A Balaton-régió vendégforgalmának vizsgálatakor nem szabad megfeledkezni a magánszálláshelyekről sem, hisz több mint 131 ezer férőhely várja a vendégeket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett 2008-as adatok szerint tavaly 419 ezer vendég 1,76 millió éjszakát töltött el a régió magánszálláshelyein, ami 2,1, illetve 1,3 százalékos emelkedést jelent, de az idei beszámolók alapján is nagy volt a kereslet a régiós szálláshelyek iránt.

A turisztikai főszezont vizsgálva az elnök elmondta azt is: a június a rossz időjárás miatt még nem hozta a várt forgalmat, ugyanakkor örvendetes, hogy júliust és augusztust együttvéve több mint félmillió vendég fordult meg a régióban, s ők több mint 2 millió vendégéjszakát töltöttek itt el.

Augusztusban, a főszezon második legerősebb hónapjában ismét a júliushoz hasonló volumenű vendégforgalom volt a Balatonnál, az összes vendégéjszakaszám elérte az egymilliót.

Ebben egyaránt közrejátszott a nyár kedvező időjárása, a gazdag programkínálat, a kereslethez igazított szálláscsomagok, valamint azok az egyedi, csak ebben a régióban fellelhető attrakciók és élmények, amelyeket kizárólag a balatoni nyár tud nyújtatni a vendégeinek.

A belföldi turizmus népszerűségét és térnyerését a Balaton turisztikai régióban jól mutatja egy ötéves visszatekintés is, amely szerint az elmúlt években (2004. és 2009. január és augusztus között) 51,8 százalékkal növekedett a belföldi vendégéjszakák száma.

Amíg 2004-ben a január-augusztusi időszakban a vendégéjszakák 40,8 százalékát töltötték el hazai vendégek a régióban, addig ez az arány 2009-re 61,4 százalékra emelkedett.

A települések rangsorát vizsgálva a vendéglétszám szerint első Siófok, majd Hévíz, Balatonfüred és Zalakaros a sorrend. A külföldi vendégéjek 78 százalékát öt küldőpiac adja: a folyamatos csökkenés ellenére továbbra is első Németország (48,2 százalék), majd Ausztria (11,2 százalék), Hollandia (7 százalék), Dánia (6 százalék) és Csehország (4,6 százalék).

A három tóparti megye forgalmát vizsgálva a vendégéjek tekintetében Veszprém 1,1, Somogy 1,064, Zala 1,2 millió éjt produkál, a tavalyihoz képest 9,9, 12,5, illetve 2,8 százalék a visszaesés.

Rosta Sándor kiemelte azt is: a Balaton jövője szempontjából továbbra is emelni kell a szolgáltatási színvonalat, átgondolt árpolitikára van szükség, a közbiztonság, vízi mentés további fejlesztésére, a vízminőség, vízmennyiség megtartására, egységes balatoni védjegyrendszer kidolgozására, valamint szükséges a turizmust hátráltató tényezők elleni lobbi, utalt itt az idegenforgalmi adó tervezett csökkentésére és az üdülési csekk megadóztatására. Üdülési csekk nélkül a térség turizmusa megroppan, vállalkozások mehetnek tönkre - mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!