Gazdaság

2009.11.24. 17:51

Be kell jelenteni a területet - Több ezer hibás igénylés

Veszprém - Csaknem 33 ezer gazdálkodó kap, illetve kapott a napokban levelet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalból, melyben azt közlik vele, hogy hibásan igényelte a földalapú támogatást.

Varga Ibolya

Csaknem 33 ezer gazdálkodót és 12,5 ezer blokkot érint az az adategyeztetés, melyet a napokban rendelt el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Ekkora az a terület,  melyre gazdálkodók ebben az évben vélhetően hibás területalapú támogatás-igénylést nyújtottak be. Amíg az adatok nem tisztázódnak, a hivatal sem tudja kifizetni a teljes támogatást. Általában túligénylésről, egybeművelt területekről van szó, azaz egy adott blokkon belül nagyobb területre érkezett támogatási igény, mint a blokk területe. Egy-egy blokkban több gazdálkodó is érintett lehet, amely még inkább bonyolíthatja az ügy rendezését.

- Általában túligénylés fordul elő, s azt tanácsoljuk, hogy gyorsan, az érintett blokkban lévő gazdatársakkal közösen forduljanak segítségért a falugazdászokhoz és a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat helyi tanácsadójához, akinek az irodájában elérhető internetes rendszeren minden túligényelt blokk megtekinthető, s az adatmódosításra is sor kerülhet - tanácsolja Téli Róbert, a köztestület főosztályvezetője, a megyei szervezet titkára.

Gyorsan kell intézkedni, mert az MVH előírja, hogy a felszólító levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül kell válaszolni. Aki nem küldi vissza az adategyeztető lapot, az a jogszabály szerint elismeri a hibát. A tanácsadóknál a térképeken azonosítható, hogy ki, mit rontott el. Azért célszerű a blokkban érintetteknek egyszerre felkeresniük a tanácsadót.

Amennyiben így sem sikerül megállapítani a határokat, illetve tisztázni a túligénylés okát, úgy a MVH ellenőrei a helyszínen szemlét tartanak és megállapítják, hogy melyik gazdálkodó hibázott.  Már élnek azok a szankciók is, melyek a hibás támogatás-igényléshez kapcsolódnak.  A bírságok mértéke attól függően változik, hogy mekkora volt a túligénylés aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!