Gazdaság

2009.11.02. 10:10

Csődvédelmet kért egy amerikai óriásbank

New York - Csődvédelmet kért az amerikai CIT Group. A kis- és középvállalatokat finanszírozó bank a válság legnagyobb áldozata a Lehman Brothers tavaly őszi csődje óta.

MTI

A 101 éves társaság bukása egyben az ötödik legsúlyosabb vállalati csőd az Egyesült Államok történetében a WorldCom 2002-es, a Lehman Brothers és a Washington Mutual 2008-as, illetve a General Motors idei összeomlása után.  

A New York-i központú pénzügyi szolgáltató hónapok óta húzódó vergődése helyi idő szerint vasárnap ért véget, miután a 64,9 milliárd dollárt kitevő adósság átütemezésére kidolgozott terveket elutasították a hitelezők.

Elemzők szerint várhatóan nem okoz majd nagyobb megrázkódtatást a pénzügyi szektorban az, hogy a CIT Group csődvédelembe menekül, mert már jó ideje lehetett számítani erre. A hírnek főként lélektani hatása lehet, tovább lohaszthatja a gazdaság közelgő gyógyulásába vetett reményeket.

Az egymillió vállalati ügyféllel rendelkező cég nem kíván kivonulni az üzleti életből, úgynevezett reorganizációs csődvédelmet kért. Az amerikai csődtörvény vonatkozó paragrafusáról chapter 11-nek nevezett eljárás alapján a társaság védelmet kap a hitelezőktől és időt nyer sorai rendezéséhez.

A cég az átszervezés során is folytatja tevékenységét - biztosította Jeffrey Peek vezérigazgató az ügyfeleket, köztük több százezer kiskereskedőt, akik a CIT finanszírozási szolgáltatásai nélkül ellehetetlenülnének. Az üzletmenet fenntartása a társaságnak is igen fontos, hiszen máskülönben elpártolnának a legértékesebb partnerek, mint például a Dunkin´ Donuts kávéházlánc - teszik hozzá elemzők.

Az átszervezést az év végéig kívánják végrehajtani, a legfőbb cél az adósságteher könnyítése 10 milliárd dollárral. A társaság megmentését az egyik fő részvényes, Carl Icahn multimilliárdos befektető és a Goldman Sachs bank összesen 3 milliárd dollárral támogatja.

A CIT Group gondjait a válságot megelőző felfutás idején végzett ingatlanpiaci műveletek és a diákhitel-kihelyezés nagy arányú bővítése okozta. A társaság főként a tőkepiacról finanszírozta magát, ez a megoldás pedig a krízis elmélyülésével egyre drágább lett, miközben a kihelyezett hitelek állománya is gyors ütemben romlott; a bedőléssel fenyegető hitelek aránya 10 százalék közelébe emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!