Gazdaság

2009.12.15. 16:18

Jobb lehet a rosszabb - Bojár Gábor mindig szerette a versenyt, a legjobb akart lenni

Veszprém - A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága Gazdaság és társadalom című sorozatának legutóbbi előadásán az innováció ösztönzésének csapdáit járták körül.

Varga Ibolya

Az előadó, Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke a saját vezetői tapasztalatai alapján érzékeltette, hogy a különféle jogcímeken elérhető pályázati források, ezzel az erőltetett innovációs tevékenység gyakran nemhogy nem segíti a vállalkozások fejlődését, hanem kifejezetten hátráltatja vagy megakadályozza.

Gyerekkorára visszaemlékezve elmondta: mindig szerette a versenyt, a legjobb akart lenni. Bár sportolt, ez nem adta meg neki azt az élvezetet, hogy a legjobbak közé verekedje fel magát, ezért inkább a tanulásban erősített.

Diákkorában nem is volt gondja, az első döbbenetes felismerés az első munkahelyén érte. Rájött, a főnöke egyáltalán nem örül annak, hogy mindenkinél jobb akar lenni, sőt rossz néven is veszi. Ezért határozta el, hogy egy saját vállalkozást hoz létre, olyant, ahol érvényesül a verseny és jól érzi magát. Egy alkotótárssal és egy támogatóval kezdett bele a munkába. Anyagi segítője egy idősebb és gazdagabb ember volt, aki gyakran feltette neki a kérdést, hogy éppen arra a szintre törekszik-e, ami neki az adott pillanatban a leginkább megfelelő. Az adósságát már rég megfizette és egészen magas szintre jutott, de a nagyobb horderejű döntések előtt ma is szívesen elbeszélget vele.

A cége megalapításakor éppen csak megjelentek nálunk is a kisméretű számítógépek. Alkotótársával, Tari István Gáborral olyan, az építészetben használatos programokat írt, melyekben a háromdimenziós tervezést valósították meg  a kis gépeken. Nem véletlen, hogy az érdeklődés a kezdetektől élénk volt a munkájuk iránt,  más nem kínált hasonló terméket.

Bojár Gábor úgy emlékezik, hogy az első programjaik még nem voltak igazán használhatók, hogy mégis azok lettek, annak az a titka, hogy az építészekkel állandó kapcsolatot tartottak, az ő igényeiknek megfelelően javították a programokat. Közben kialakult egy nagyon erős csapat, ahogy bővültek, mind többet költöttek saját munkakörülményeikre. Szép környezetben építették fel az irodaházukat, ahol remek a munkahelyi hangulat. Az okozza a sikert a csapatnak, ha meg tudnak oldani egy újabb problémát. 

Közben kiléptek a nemzetközi piacra, vállalkozásuk jelen van a világ  nyolcvan országában. A nemzetközi megmérettetés súlyos tanulságokkal is szolgált. Rá kellett jönnie, hogy egy bizonyos nagyságrendnél már nem elég a tudása és tapasztalata, olyan embert kell megbíznia a cégvezetéssel, aki menedzserként tartozik az élvonalba. Megtiszteltetésnek érzi, hogy az általa alapított vállalkozásnak azóta is az elnöke.

Nem vesz részt a pályázatokon, mert azt tapasztalta, hogy ezek sokszor olyan be-ruházásra ösztönzik a vállalkozásokat, melyekre nincs is szükségük. Számos cég van Magyarországon, amelyik magas szintre fejlődött a pályázatírásban, de valóságos, eladható terméket nem állít elő. Ezt egy vendéglős is megerősítette, aki az ő egyik interjújának hatására nem vágott bele erejét meghaladó fejlesztésbe. A berendezéseket korszerűsítette, a minőséget javította, és folyamatosan telt ház van nála. Bojár Gábor szerint ez a titok: jó légkörben, egészséges versenyben eladható terméket kell előállítani.

Felverekedték magukat az élvonalba

Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója és az igazgatóság elnöke az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett fizikus-diplomát 1973-ban. 1973 és 1981 között az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet matematikai csoportvezetője.

1982-ben társával megalapítja a Graphisoftot. Irányítása alatt a vállalat nemcsak a magyar szoftveripar legnagyobb exportőrévé vált, hanem világpiaci részesedésével a világ első három építészeti tervezőszoftvert fejlesztő vállalata között szerepel. A Graphisoft számos külföldi és hazai díjjal kitüntetett termékeit több mint százezer építőipari szakember használja a világ 80 országában.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!