Gazdaság

2009.12.15. 13:43

Nem sikertörténet - A rugalmas foglalkoztatást népszerűsítik

Veszprém - Hazánkban a rugalmas foglalkoztatás nem sorolható sikertörténetek közé, pedig a gazdasági válság időszakában ez igen széles lehetőséget kínál(hatna).

Tremmer Tamás

A rugalmas foglalkoztatás elterjesztése, népszerűsítése érdekében uniós pályázati forrásból országos rendezvénysorozatba kezdtek, amelynek egyik állomása kedden volt Veszprémben.

Hazánkban az EU átlagánál sokkal alacsonyabb szintű a foglalkoztatás és az aktivitási ráta is. A munkavállalók részéről tömeges az igény a távmunka, a részmunka iránt, de a munkáltatók nem kínálnak ilyen lehetőségeket.

Minderről Pákozdi Szabolcs, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese tájékoztatott. Nyírő István, a munkaügyi központ veszprémi kirendeltségének igazgatója elmondta, a megyeszékhely térségében jelenleg négyezer a regisztrált álláskereső, ami ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt.

A konferencián elhangzott, a rugalmas munkavégzési formák népszerűsége Magyarországon nagyságrendekkel alacsonyabb, mint Európa fejlettebb államaiban, holott a gazdasági szerepük számos kutatás és szakértői elemzés szerint vitathatatlan, alkalmazásuk megkerülhetetlen.

A rugalmas munkavégzési formák elterjesztését elsősorban a szervezeti folyamatok átalakításával, új munkaszervezési módszerek bevezetésével, a munkakultúra és humánerőforrás-gazdálkodási képesség fejlesztésével lehet fejleszteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!