Gazdaság

2009.12.17. 03:29

Nitrokémia: Idén jött a fordulat éve

Balatonfűzfő - Az idei esztendő több tekintetben is a fordulat évének számít a Nitrokémia életében. A cég idén kilépett a város határain túlra, s már Tolna megyében is környezetvédelmi rehabilitációs munkára kapott megbízást.

Tremmer Tamás

A Nitrokémia-gyártelephez kapcsolódó környezetvédelmi munkákat befejezték, s az ennek során felhalmozódott tapasztalatot, tudást házon kívüli értékteremtő munka során hasznosítják, ezért az idei esztendő ebben az értelemben a fordulat évének tekinthető, nyilatkozta dr. Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója.

Minderre alapozva három munkát kezdtek el még tavaly, melyek aztán idén kiteljesedtek.

Köztudott, hogy az Észak-balatoni Regionális Hulladékkezelő Társulás hulladéktelepe Királyszentistvánon, egykori nitrokémiás telepen épül, s a jövő év nyarán kezdődik a próbaüzem. Itt technikai asszisztensi munkát végeznek.

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től megbízást kaptak, hogy a korábban a veszprémi iparvállalatok által elszennyezett Séd-Nádor-csatornát próbálják rendbe tenni. (Az egykori szennyező cégek közül ma már csak a Nitrokémia működik, de ez a cég sem az, mint a 30-40 évvel ezelőtti.)

A Nitrokémia az év elején kiírta a közbeszerzési eljárást, ami eredményes volt. Igen komoly szakmai kihívást jelent, hogy a szennyezettséget úgy kell megszüntetni, hogy közben a csatornában folyik a víz.

A munka igen összetett, hiszen vízszabályozási, mederszabályozási feladatokat, mederrekultivációt, iszapkiemelést, hulladékkezelést egyaránt tartalmaz, ezért csak egy sokszereplős konzorcium volt képes mindezeket a feladatokat elvállalni.

Elkészült a nagyon bonyolult műszaki tervdokumentáció, aminek alapján a kármentesítés elvégezhető. Ez az igen színes és sokrétű munka hatmilliárd forint körül várható.Ugyancsak az MNV Zrt.-től nyerték el a simontornyai bőrgyár problematikájának a megoldását, amit ma tízmilliárdos nagyságrendű feladatnak gondolnak. Erre az évre 2,4 milliárd forintot kaptak, amit a legsürgősebb feladatok megoldására használtak fel.

Az egyik gócpont az úgynevezett festőcsarnok, amelyben évtizedeken keresztül bőrfestés, bőrbrómozás folyt, a szennyezés a falakba és a talajba egyaránt került. Már a több ezer négyzetméteres csarnok bontásának utolsó fázisában vannak. Még az idei évben eljutnak a terepszintig, miközben az összes hulladékot elszállítják. Ahogy az idő engedi, jövőre megkezdik a térbeton felszedését, a talajcserét.

Az előzetes felmérések szerint a szennyeződés méterekre lehúzódott, ezért akár több tízezer köbméter földet kell az egykori csarnok alatt kicserélni. Megkezdték a húslási maradékok kitermelését a föld alatti tárlókból, ami irtózatos bűzzel jár.

Dr. Bakonyi Árpád megjegyezte, a simontornyaiak fantasztikusan partnerek a munkában, legyen szó az önkormányzatról vagy a lakosságról.

Volt olyan nap, hogy 96 jármű vitte el a telepről a hulladékot, amit szó nélkül hagytak. Igaz, ők is igyekeznek, lehetőleg helyi erőket vonnak be a munkába.

Az idei év eseményeihez tartozik, hogy az év első felében az állami tulajdonú Fűzfői Szennyvíztisztító Kft.-t integrálták a Nitrokémiába. Az idei esztendő azért is a fordulat éve náluk, mert több mint 200 millió forint értékben olyan beruházásokat hajtottak végre, amelyek részben a szennyvíztisztító kapacitás hatékonyságát növelik, részben a központi I-es számú telep infrastruktúráját fejlesztették. Ezzel is előkészítik a jövőt az ipari park mielőbbi betelepítéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!