Gazdaság

2009.12.29. 13:09

Óvakodj az üdülési jogtól!

Veszprém - Kellemes vacsorával indult, több milliós tartozással végződött egy veszprémi család kálváriája: üdülési jogot vettek hitelre. Azóta nyaralnak, ha akarnak, ha nem.

Nagy Terka

A gyanútlan családot kedves női hang invitálta egy termékbemutatóval egybekötött kellemes vacsorára. A meghívó kiemelte, hogy a megjelenés semmilyen kötelezettséggel nem jár.

A vacsora mellett egy több órás előadásra is sor került, amelyből a résztvevők megtudhatták, hogy milyen nagyszerű találmány az üdülési jog, mert ezzel - az év egy meghatározott szakában - egy kisebb befektetéssel élvezhetik majd a nagyszerű üdülő minden előnyét.

A vacsorát személyes elbeszélgetés követte, ahol a cég képviselői már sokkal rámenősebbek voltak, így végül a történet szereplői szerződést írtak alá.

A másfél milliós vételárat szerencsére nem kellett azonnal egyben kifizetni, az üdülési jogot közvetítő cég kapcsolatban áll egy hitelintézettel, ahol kedvező részletfizetést ajánlottak.

Egy hét múlva kicsit másként festett az ügylet: a cég az ügyvédi költségek fedezésére küldött egy százezer forintos csekket, és egyértelművé vált, hogy a családi kassza nem bírja el a további havi törlesztő részleteket.

Gyors tájékozódás után az is kiderült, hogy a vásárolt üdülési jog gyakorlatilag eladhatatlan, és a család már tudja, hogy jobb lett volna, ha sosem kötötte volna meg a szerződést. Ekkor írt egy elektronikus levelet a Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület fogyasztóvédelmi tanácsadójához a [email protected] címre, kérdezve, hogy mit is tehetne.

Dr. Németh Sándor ügyvéd elmondta: jogi értelemben az úgynevezett üdülési jog ingatlanok időben megosztott használati jogának megszerzését jelenti, melynek során a fogyasztó az értékesítőtől ellenérték fejében közvetlenül vagy közvetve, legalább hároméves időtartamra jogot szerez egy vagy több ingatlan ismétlődő, meghatározott időtartamú üdülési vagy lakáscélú használatára.

Mivel a konstrukció a fogyasztók számára sok veszélyt rejteget, a szerződésről külön kormányrendelet rendelkezik (20/1999. (II. 5.) Korm. Rendelet).

A rendelet kötelezően előírja, hogy a fogyasztó részére elállási jogot kell biztosítani. E jog gyakorlására 15 nap áll a fogyasztó rendelkezésére a szerződés egy példányának átvételétől számítva.

Fontos, hogy a Kormányrendelet előírja azt is, hogy az elállásra nyitva álló 15 napon belül az értékesítő semmilyen címen nem fogadhat el pénzt a vásárlótól, de a gyakorlatban az eladó mindenképpen foglalót kér, legfeljebb az adott két hétre egy ügyvédnél kell letétbe helyezni.

Az üdülési jog rendszerével kapcsolatban a legtöbb problémát az agresszív értékesítési módszerek jelentik, a fogyasztókat gyakran megtévesztik, érzelmileg manipulálják, azonnali döntésre kényszerítik. Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal már több esetben szabott ki bírságot üdülési jog értékesítéssel foglalkozó cégekkel szemben.

Dr. Németh Sándor azt tanácsolta: ha aláírták a szerződést, de mégsem szeretnének élni vele, 15 napjuk van arra, hogy elálljanak az ügylettől. A 15 nap letelte után már nincs lehetőségük a felmondásra. Ebben az esetben azzal kell számolniuk, hogy átlagosan évi 100-150 ezer forintot költenek majd nyaralásra - akár akarnak nyaralni menni, akár sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!