Gazdaság

2009.12.14. 16:48

Vulkanikus íz a pezsgőben

Somlóvásárhely - A somlói pezsgőben érződik a vulkanikus ízvilág. A szőlő leve három év alatt érlelődik pezsgővé Fazekas András pincéjében.

Tisler Anna

Az idei termésből készült itallal 2012-ben koccinthatunk, az idén szilveszterkor a 2006-os terméssel kívánhatunk boldog új évet. Fazekas Andrástól megtudtuk, a pezsgőnek való szőlőt idén szeptember végén szüretelték tizenhetes cukorfokkal.

Az ital készítéséhez megfelelő a furmint, a rizling, a juhfark és a chardonnay is. Fazekasék 1993 óta készítenek pezsgőt. Az, hogy az ital meddig őrzi a minőségét, függ a készítés és tárolás módjától. Fazekas András háromlapkás parafa dugóval zárja le az üveget.

Édes, száraz és félszáraz pezsgőt is készítünk, mindegyik fajtát keresik - tudtuk meg. - Tévhit, hogy minden nő az édesért rajong, a férfiak pedig a szárazat fogyasztják.
 
A pezsgőre egész évben van kereslet, az év utolsó harmadában megnő a forgalom. Korábban a vállalkozások nagy mennyiségben rendelték ajándékba üzleti partnereiknek, a gazdaság hanyatlása visszavetette a keresletet.
 
Egyik partnerünk néhány éve még egymillió forintot költött el nálunk az év végén, most csak néhány tízezret - tette hozzá Fazekas András. Aki megengedheti, a cége nevét rágravíroztatja az üvegre.
 
A válság a borturizmus visszaesését is magával hozta. A Somlón is kevesebb látogatót fogadtak a gazdák az idén. A visszatérő vendégek nem maradtak el, csak az a csoport, amelyik korábban évente kétszer jött, most csak egy kirándulást engedhetett meg magának. Találkoztak olyan vendégekkel is, akik végigjárták az összes hazai borvidéket, majd eldöntötték, a Somló a legjobb, ennél maradnak.
 
A 2009-es év nem tartozik a gazdák szerencsés esztendei közé. A nyári jégeső nagy károkat okozott az ültetvényekben. Fazekasék területén a termés negyedét verte el. Ami megmaradt, az viszont kiváló minőségű. Az öt hektárt szeptember huszadikától október közepéig kézi erővel szüretelték. A terület fekvése olyan, hogy nem lehet gépesíteni.
 
A hegyen nagyon ritka a jégeső, az idei előtt 1972-ben esett. A termelőknek biztosításuk sincs, mert több millió forintba kerülne. A gazdák kiváló minőséggel, újabb piacok és fogyasztók megnyerésével, takarékoskodással csökkentik a veszteségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!