Gazdaság

2010.02.15. 03:29

Bajban a szőlő- és bortermelők

Megyei körkép - Nincsenek könnyű helyzetben a magyar szőlő- és bortermelők. A hazai fogyasztás csökken, az export nemigen megy, az import annál inkább jelen van.

Varga Ibolya

A magyar szőlő- és bortermelők egy csoportja, melynek több megyénkben dolgozó személyiség is tagja, tizenkét javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát nemzetünk szőlészetének és borászatának sikeressé tételében. A tizenkét pontot közzétették és bárki csatlakozhat az aláírókhoz.

Az első körben Veszprém megyéből ifj. Figula Mihály, Jásdi István, Laposa Bence, Laposa József csatlakozott. Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedezték fel, de a szőlészek-borászok már közel állnak ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenüket és felszámolja jövőjüket. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.

A magyar bor sikerének akadályait az ágazat szereplői maguk építették, így nekik is kell lebontaniuk. Ezért kérik minden jó szándékú, szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását a kéréseikhez.

Első pontjukban javasolják a szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként való kezelését. A második kérésük a bor jövedéki és termékdíj-szabályozása jelenlegi formájának megszüntetése.

Harmadik helyen a hegyközségi törvény és rendtartások újragondolását kérik. Negyedik el- várásuk a kutatás és az oktatás megújítása. Ötödik kérésük a mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése. Hatodik helyen a forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz való igazítását javasolják.

Hetedik pontjuk: a támogatások igénylésének egyszerűsítése. A nyolcadikban javasolják egy kormányzati tanácsadó bortestület létrehozását. A kilencedik pontban országos bormarketing kialakítását kérik, az árubortermelők felügyeletével.

A tizedikben szerepel a szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete. A tizenegyedik pont a saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítését igényli. A tizenkettedik pontban a borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozását kérik.

A tizenkét pont mindegyike egy gondjukra világít rá. Más bortermő országokban azt látjuk, hogy nem nehezítik adminisztratív előírásokkal és túlzott pénzügyi terhekkel azt, hogy a szőlészek és borászok a saját alapanyagaikból mind nagyob hányadban tudjanak eladható terméket előállítani.

A tizenkét pont mindegyike egy gondjukra világít rá. Más bortermő országokban azt látjuk, hogy nem nehezítik adminisztratív előírásokkal és túlzott pénzügyi terhekkel azt, hogy a szőlészek és borászok a saját alapanyagaikból mind nagyob hányadban tudjanak eladható terméket előállítani.

Számos országban a törkölyből készült párlat szinte kötelező kínálata szőlészeteknek, borászatoknak. Az autósok széles tömegeit érinti a zéró tolerancia, mely szerint, ha az élettani alkoholt mutatják ki a gépjárművezető szervezetében, annak már súlyos következménye lehet. Ez az össznépi bizalmatlanság megtestesülése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!