Gazdaság

2010.02.08. 09:56

Tudás érleli a tóparti bort

Harmincegyedszer szerveztek az elmúlt napokban országos szőlész-borász továbbképzést magasan képzett gyakorló szakembereknek Balatonfüreden. Ez a maga nemében a legrégebbi és a legszínvonalasabb képzés. Örvendetesen egyre több fiatal gazdálkodó vesz rajta részt.

Varga Ibolya

Müller István, a Pelsovin Bt. ügyvezetője 1979-ben mint az aszófői székhelyű Szőlészeti és Borászati Egyesülés növényvédő mérnöke szervezte meg az első ilyen összejövetelt:

- Emlékszem, akkoriban a hallgatók jelentős része nyűgnek tekintette, hiszen kötelező volt azoknak a szakembereknek, akik a megye termelőszövetkezeteiben és állami gazdaságaiban a szőlészetet-borászatot irányították. A legtöbbjüknek már akkoriban is volt saját szőlőterületük, amelyet már ilyenkor metszeni is kellett. A februári tanfolyami képzés a rendszerváltás körüli időkben szélesedett országossá és azóta is tart.

- Minden évben próbálunk valamilyen újdonsággal előrukkolni. Ebben az évben a bormarketingre szánt keretből arra kértünk pénzt, hogy  a Balatoni Borok Házában bemutatkozó huszonöt termelő itt is képviseltethesse magát  - mondta el Varga Zoltán kertészmérnök, bortermelő, aki az imént említett egyesülés igazgatója volt, ma pedig a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.

- Az előadások közötti szünetekben bárki megkóstolhatta és bírálhatta a huszonötök valamelyik borát, az ebédekhez is ezekből szolgáltunk fel hármat, és elindítottuk a tanfolyami borversenyen is ezeket a borokat.

A hétfőtől péntekig tartó képzés első napjának délutánján már másodoszor Balatonfüredet mutatták be az ország távolabbi borvidékeiről érkezett hallgatóknak. Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel Wine & Vital ügyvezető igazgatója mutatta be a tanfolyamnak otthont, a hallgatók egy részének szállást is adó intézményt. A hotel igazgatója egy borászati cégnek is tulajdonosa, melynek két pincészete van, az egyik Dörgicsén, a másik a Tokaj-hegyalján taláható Erdőbényén.  A hotelben és azon kívül is működtetnek borszaküzletet.  Már a megnyitás előtt vállalták, hogy helyet adnak szakmai rendezvényeknek.

A növényvédőszer-gyártók és forgalmazók kedden és szerdán mutatkoztak be. Szerdán és csütörtökön bárki megnézhette a gépkiállítást. A földszinti különtermekben  az apróbb kiegészítőket, eszközöket helyezték el, míg az udvaron a nagyobb erő- és munkagépeket állították ki. Bemutattak egy  szüretelő kombájnt is, ebből már néhány  sikeresen üzemel a balatoni borrégióban is. Koczor Kálmán szerint, aki a termelés mellett a Balatonvin Borlovagrend elnök-nagymestere, biztos, hogy a jövőben még nagyobb teret kap a szőlőkombájn. Szinte minden nagyobb termelő panaszkodott, hogy szüretkor a munkaügyi ellenőrzések kedvenc célpontjai lettek a szőlősgazdák, jó néhányat súlyos összegekkel meg is büntettek közülük. Az utóbbi években csak alkalmi munkavállalói kiskönyvvel szüretelhettek volna a barátok is. A szüret ugyanis nemcsak munka, hanem a szőlőtermő vidékek egyik hagyományos összejövetele is. Érdekes, hogy a nagyobb gazdaságokban minden évben szüretelő nagykövetektől nem kérnek munkavállalási engedélyt.

A tanfolyamot most is fakultatív ausztriai utazással zárták. Deutsch-kreutzban egy regionális vinotékába látogattak, ahol a térség 50 csúcsborászának 300 bora kóstolható. Onnan egy uniós támogatással kiépített  családi borászatba mentek, ahol 35 hektár szőlő termését dolgozzák fel. A modern borászati technika  építészeti és tájesztétikai szempontból is lenyűgöző környezetben kapott helyet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!