Gazdaság

2010.03.04. 17:09

Kisebb létszám, de jó eredmény

Pápa - A gazdasági válság következtében mintha hullámvasútra került volna a Precízióstechnikai Művek Hungaria Bt. A cég azonban túlélte a nehézségeket és már ismét felfelé ívelő szakaszban járnak.

Tremmer Tamás

A 2008-as évük nagyon jól indult, hatalmas megrendeléseik voltak, növelték a termelékenységüket, létszámukat, vagyis jó irányba haladtak a dolgaik. Amikor a válság kirobbant, azt tapasztalták, hogy egyik napról a másikra megállt az élet, kezdtük a beszélgetést Üveges Tivadarral, a Precízióstechnikai Művek Hungaria Bt. ügyvezető igazgatójával.

A pápai társaság autóipari beszállítók beszállítója. Mivel az autógyárakban, a beszállítóknál eladatlan készletek halmozódtak fel, Pápán szinte alig kellett valamit gyártani. A 2008-as évet csak azért tudták túlélni, mert az eleje nagyon jól sikerült.

Sajnos a létszámleépítést nem kerülhették el. A 2008-as esztendő augusztusában még 355-en voltak, tavaly  februárban pedig már csak 192-en. A drasztikus csökkenés azért nem volt sokkoló, mert a kollektíva egy része magától távozott, többen jogi állományba kerültek. A tényleges leépítést pedig mindig a megrendelés kifutását követően, fokozatosan hajtották végre. Tavaly januárban a szabadságok nagyobb részét is kiadták, ezzel szintén tudták csökkenteni a munkaórákat.

Fontolóra vették, kérnek munkahelymegtartó támogatást, ám ehhez biztosnak kellett volna lenniük abban, hogy a pályázati megkötés szerinti időszakban lesz munkájuk, de az autóiparban ki tud ilyen garanciákat vállalni?! Nem vállalhatták, hogy megtartják a munkahelyet úgy is, ha nincs mit tenni, így hát nem pályáztak.

A társaság árbevételének alakulása is követte a válságos időszakot. A 2007-es évben csaknem 4,7 milliárd forint árbevételük volt, ami 2008-ra 4,6, 2009-re 4,1 milliárdra apadt. Az ügyvezető igazgató örömmel jelentette, tavaly márciustól már kezdtek mutatkozni a fellendülés jelei. Ma ott tartanak, hogy ismét létszámot kellett bővíteniük, jelenleg 305-en vannak. Ennek megfelelően az idei évre 4,2 milliárdos árbevételt terveznek, ami teljesíthető is, hiszen szép lassan növekszik a megrendelésállományuk.

Az osztrák Hirtenberger tulajdonában álló pápai társaság elsősorban pirotechnikai autóalkatrészeket (elektronikus gyújtóegységeket) gyárt az anyavállalata részére, de már vannak olyan komplett termékek - például a kompakt gázgenerátorok -, amelyek kizárólag Pápán készülnek.

A válság ellenére tavaly is kaptak új terméket, illetve komplett gyártósort. Az új Volkswagen Polóhoz itt gyártják a légzsákokhoz, övfeszítőkhöz való berendezéseket, ezekre nagy mennyiségű megrendelés érkezett.

A BMW és a Ford biztonsági öveihez a robbanótöltetek itt készülnek, amit aztán a biztonsági övet gyártó céghez szállítanak. Két éve  már a vevőkhöz közvetlenül is visznek alkatrészeket, de a kapcsolattartás az anyavállalaton keresztül történik. Elsősorban a környékbeli országokba szállítanak, de már Amerikába is küldtek konténert.

Az idei év kihívásokkal lesz teli, már telepítik az új termékcsalád gyártógépeit. Új előírás, hogy a gyalogosvédelem érdekében ütközéskor meg kell emelni a kocsi motorháztetejét. Ennek a kiemelőszerkezetét Pápán fogják készíteni, s ez már közvetlenül az autógyárakhoz (BMW, Mercedes) kerül.

Az anyavállalaton keresztül új vizekre eveztek. A pirotechnikai alkalmazásoknak vannak más lehetőségeik is, ilyen például az injekciós tűt kiváltó szerkezet - ekkor egy robbanótöltet felrobbanása után egy vékony fúvókán át kerül be az oltóanyag. A terméket kidolgozták, várják a megrendelést.

Az építőipar ugyancsak felfedezetlen terület. Kidolgoztak egy új módszert, a betonvasról robbanótöltet segítségével könnyedén lehúzható a betontömb - ez sokkal egyszerűbb megoldás, mint a vésés. Itt előrébb járnak, már megkezdték a gyártósor kialakítását.

 

Visszahívják a korábbi munkatársakat

A karcsúsítás kezdetén sokan úgy gondolták, azért küldik el őket, mert nincsenek megelégedve a munkájukkal. Próbálták elmagyarázni számukra, hogy nem erről van szó. Sikerült elérniük, hogy az egykori munkatársaiktól nem haraggal váltak el, így amikor ismét bővült a létszámuk, zömmel azokat vették vissza, akik távoztak tőlük. Ilyenkor már a betanulásra sem kell időt szánni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!