Gazdaság

2010.03.23. 19:14

Nyugaton a helyzet változott

Veszprém - Sikeres banki szakemberek foglalták össze a hazai és a nemzetközi pénzpiacok helyzetét egy befektetői fórumon, és megállapították, hogy összességében biztatók a kilátások.

Varga Ibolya

A fórum résztvevőit Vass Ádám fiókvezető köszöntötte, aki elmondta, hogy dr. Mátyás István fiókcsoport-vezető kezdeményezésére már harmadszor rendezték meg a  tanácskozást azzal a céllal, hogy üzleti partnereiknek segítsenek eligazodni a pénzpiacon.

A nemzetközi és a hazai gazdaság állapotát Zámbó Tibor vázolta. A világgazdaság 2008-tól évtizedek óta példátlanul mély recesszióba süllyedt. Az elmúlt másfél év nem szokványos kihívásai szokatlan lépésekre kényszerítették a gazdaságpolitikusokat. Ezek az adócsökkentés, a munkaerő-piaci támogatások, a nagy kormányzati mentőcsomagok, melyeket főként a bankszektornak, az autógyártóknak juttattak, és a rendkívül alacsony kamatok. Ezek hatására a tavalyi év második felétől már látszottak a kilábalás első jelei, melyek a reálgazdaság javuló kilátásaiban és a megnyugvó piacokban testesültek meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban (USA), az Európai Unióban (EU), Japánban, Kínában, Indiában, Brazíliában és Oroszországban az utóbbi bő fél évben már nőtt az üzleti bizalom, emelkedett az ipari termelés. A fogyasztás nehezen indult be újra, Keleten és az EU-ban idén januárban már megközelítette a válság kezdetének szintjét, az USA-ban pedig már visszatértek a 2007. októberi csúcsra.

A munkanélküliség az USA-ban fél éve folyamatosan a tíz százalék körüli csúcson áll, Németországban hosszabb ideje nyolc százalék körüli, Japánban négy-hat százalék között ingadozik. Ennek oka egyértelműen az, hogy a gazdaság a hatékonyság növelésére törekszik, ami kevesebb ember foglalkoztatásaval jár.

A nemzetközi statisztikák szerint ebben az évben már az összes megfigyelt országban nő az ipar termelése. Aminek hatására például Kínában már szigorítottak a pénzügyi feltételeken.

Magyarországon tavaly az állam nem tudta támogatni a gazdaságot beruházásokkal, növekedett a költségvetési szigor és romlott a lakosság jövedelmi helyzete.

Csökkent a fogyasztás és a hitelfelvétel, nőtt a munkanélküliség. Az exportpiacok kismértékben javultak, de ennek hatása később lesz látható. A hazai és nemzetközi elemzők szerint már a magyar gazdaság is túljutott a mélyponton, ám ez a belföldi fogyasztásban nem látható.

Még nő a munkanélküliség és a háztartások nem tudnak takarékoskodni. Ezzel szemben viszont közelebb kerültünk az euró bevezetéséhez, amit négy-öt éven belülire prognosztizálnak.

Az euró bevezetésének gazdaságunkra vannak előnyei és hátrányai is.
 
Előny: a pénzügyi stabilitás jelentősen javul, az árfolyamkockázat eltűnik.
 
Kedvező: a hitelek és betétek csökkenő kamatszintje, kiszámíthatóbbak az állampapírhozamok.
 
Jótékony hatású, hogy csökkennek az adminisztrációs terhek a gazdaságban.
 
Hátrányos viszont, hogy elveszik a monetáris politika szuverenitása, ennek következtében a válságok kezelése nehezebb. Szlovákia például nem tudott devizát leértékelni, ezzel a versenyelőnye is gyengült.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!