Gazdaság

2010.04.02. 10:56

Munkavállalói követelések 12 pontban

Veszprém, Herend - A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) 12 pontban foglalta össze elvárásait a leendő kormánnyal szemben. Veszprémi sajtótájékoztatóján erről is beszámolt a MOSZ elnöke.

Tremmer Tamás

Érdekvédelmi szervezetek, gazdasági társaságok vezetőivel találkozott, lakossági fórumon vett részt Herenden, illetve Veszprémben Palkovics Imre.

A MOSZ elnöke a sajtó munkatársai előtt kijelentette, a leendő kormány felé 12 pontban foglalták össze elvárásaikat, erről már több politikussal is beszéltek.

Legfontosabb számukra a munkahelyteremtő gazdaságpolitika; kiemelt jelentőségű a szociális párbeszéd (lehetőség az érdekképviseleti munkára). Ugyancsak megfogalmazták a munka és a családi élet összeegyeztethetőségét.

Az elnök hangsúlyozta, kívánatos lenne, hogy a munkavállalók pénzügyileg is részt vehessenek a munkáltatójuk életében, a dolgozók az év végi nyereségből akár részvényt is kaphatnának. Nagy vitát váltott ki elképzelésük a jogaikban sértett egyéni munkavállalók perindítási lehetőségéről, e témakörben folyamatosak az egyeztetések.

Útjára dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő is elkísérte, aki elmondta, a Balaton Volánnál az autóbuszok beszerzésének visszásságaira, valamint az autóbuszvezetők munkajogi problémáira (kiállási idő megítélése) hívták fel a figyelmét.

A Herendi Porcelánmanufaktúrával kapcsolatban pedig megjegyezte, a társaságnak tartós állami tulajdonban kell maradnia, a vállalatot segíteni kell abban, hogy piacai bővülhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!