Gazdaság

2010.07.13. 15:31

A minőség a fő szempont

Veszprém - Minden eddigi érdeklődést felülmúlt a Megyei Minőség Klub ülése, amely legutóbb a nagy múlttal rendelkező Balluff Elektronika Kft.-nél került sorra, amely a cégcsoport legnagyobb termelő egységévé nőtte ki magát.

Tremmer Tamás

Az 1921-ben Gebhard Balluff által Neuhausenben alapított mechanikusműhely mára 220 millió eurós árbevétellel és 1800 alkalmazottal rendelkező, ipari érzékelőket gyártó nagyvállalattá nőtte ki magát, melynek szerte világon vannak leányvállalatai.

A mára már legnagyobb termelő vállalatot 1989-ben létesítették Veszprémben. Minderről Galántha Endre, a Balluff Kft. minőségbiztosítási vezetője tájékoztatta a minőségklub tagjait.

A megyeszékhelyen 1991-ben épült fel az első gyártócsarnok, azóta évről évre folyamatosan bővülnek, ma már mintegy 500 dolgozót foglalkoztatnak. A fejlődésben, az elért eredményekben meghatározó szerepe volt Melles Árpádnak, aki a kezdetektől fogva igazgatta a gyárat.

Az idei évben generációváltás történt, a nyugdíjba vonult vezetőt Ötvös Tamás váltotta az igazgatói székben, akinek feladata a nagy múltú örökség továbbvitele, lehetőség szerint továbbfejlesztése, ami kihívás az egész kollektíva számára.

Juhász Árpád értékesítési vezető elmondta, a világszerte értékesített Balluff szenzorok 60-70 százaléka Veszprémben készül. Az itt előállított ipari érzékelőknek széles a felhasználási területük.

A termékskála legnagyobb hányadát kitevő induktív érzékelőket - melyek a fém jelenlétét ismerik fel - munkafolyamatok vezérlésére, szabályozására, automatizálására, pozicionálásra és ellenőrzésére alkalmazzák. Ennek megfelelően szerszámgépekben, szerelőberendezésekben, autóiparban, famegmunkáló gépekben használhatók.

A második legnagyobb volumenű termékcsoport a lineáris útadóké, ezek között található teljesen veszprémi fejlesztésű is. A Balluff optoszenzorai az automatizálás szinte valamennyi területén alkalmazhatók. A hagyományos tárgyreflexiós, prizmás fényérzékelők és fénysorompók mellett számos speciális funkciójú és kivitelű termék is szerepel az optoprogramban.

A Balluff Kft.-nél alkalmazott, az SAP rendszer adatain alapuló napi minőségi kiértékelés lehetővé teszi a minőségi helyzet folyamatos nyomon követését, a hibaokok azonnali feltárását és az azonnali javító intézkedések megtételét, amelyeknek eredményeképpen csökkennek a minőségi költségek, javul a termelés hatékonysága.

A minden területre kiható minőségi szemlélet stabil alapot ad a vállalat terveinek megvalósításához: számos új projekt sikeres befejezéséhez, amelyek többek között a kapacitív érzékelők, új ipari hosszmérő és optikai érzékelők gyártásának beindítását jelentik. Így az idei év második felére tervezett, átlagosan 15 százalékos termelésnövekedés is megvalósulhat.

A Veszprém Megyei Minőség Klub tagjai az előadások során elhangzottakról a gyakorlatban is meggyőződhettek, hiszen rövid látogatást tettek az üzemcsarnokban. Lenyűgözte őket a magas színvonalú termelési kultúra, a gyártási körülmények.

 

Galántha Endre elmondása szerint a vállalatot is érzékenyen érintette az általános recesszió, de a nehezén már túl vannak, biztatóak a kilátások.

A növekedés záloga a folyamatos fejlesztés, melyet jól példáz, hogy az alkalmazottak tíz százalékát a fejlesztés területén dolgozók teszik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!