Gazdaság

2010.09.29. 05:20

Diákra büszkék - Egykori hallgatóból docens lett Pápai Tamás

Veszprém - Címzetes egyetemi docens címet kapott a Pannon Egyetem egykori hallgatója, a Continental veszprémi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, Pápai Tamás.

Tremmer Tamás

Világéletében műszaki pályára, nem pedig a katedrára készült Pápai Tamás, a Continental veszprémi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, de az egyik meghozta számára a másikat is. Ráadásul ott, a Pannon Egyetemen (PE) okíthatja a fiatalokat, ahol korábban ő maga is elsajátította a műszaki ismereteket. Több szálon kötődik az intézményhez, cégvezetőként és magánemberként egyaránt.

Pápai Tamás híven és hitelesen őrzi az egyetem szellemiségét. Villamosmérnökként végzett 1994-ben, a diploma megszerzése után a pályakezdő fiatalokat kereső Continentalnál helyezkedett el. Tevékenysége úgy alakult a vállalatnál, hogy minőségbiztosítási területre került. Az egyetemen 1996-ban indult az első minőségügyi szakmérnöki kurzus, az újabb diplomát az elsők között szerezte meg. Szakmai tevékenységének köszönhetően 2001. december 1-jétől már a Continental veszprémi leányvállalatának ügyvezető igazgatói posztjában találhattuk.

Vállalatvezetőként folytatta, sőt meg is erősítette a cég és az egyetem szakmai kapcsolatát. Az egyetem iránti elkötelezettségük egyik megnyilvánulása, hogy a cég kutató-fejlesztő kapacitásának kiépítésekor a PE-n szerzett diplomák kiváló ajánlólevélként szolgálnak. Az egyetem laboratóriumainak minőségi és versenyképességet biztosító fejlesztése, a kutatások támogatása mögött ugyancsak a Continental jelenti a meghatározó hajtóerőt. Az elmúlt időszakban a szakmai kapcsolatok mellett az egyetem több munkatársával személyes kapcsolatba, ha úgy tetszik, szakmai barátságba került. A vállalat és a PE kapcsolata az elmúlt öt évben, a Continental mechatronikai, valamint szoftverfejlesztési tevékenységének bővülésével erősödött meg igazán. Pápai Tamás szerint ez az együttműködés országos szinten is példaértékű és gyümölcsöző. Az egyetem mechatronika szakán létrejött Continental szakirány az együttműködés előremutató és történelmileg is veretes megnyilvánulása.

Az ügyvezető igazgató többször kapott felkérést a gazdaságtudományi és mérnöki karon államvizsga-bizottsági elnöki tevékenység ellátására. Magas szintű vezetői ismeretei átadása érdekében több előadás megtartására kérték fel. Tavaly például egy egész félévet oktatott vezetői kommunikáció témakörben. Az egyetemi értékelés szerint a vezetői szemináriumok szellemes és kitörölhetetlen élményeit, az árnyékmenedzsment program felejthetetlen pillanatait, a stratégiai tanulmányok elbírálásának értékes útravalóit egy életre megőrzik a hallgatók. Mindezeknek köszönhetően a szervezési és vezetési tanszék javaslata alapján, a gazdaságtudományi kar kari tanácsa, valamint a szenátus határozata alapján az egyetem rektora címzetes egyetemi docensi címet adományozott részére. A kar mesterszakjain vendégoktatóként önálló tárgyat vezethet, amelyen a vezetői kommunikáció gyakorlati tapasztalatait osztja meg a hallgatókkal.

Pápai Tamás természetesen megtiszteltetésként élte meg a kinevezést. Ennek kapcsán megjegyezte, ahogy belép az egyetem épületébe, felpillant az A épület jobb felső sarkába, a tanulmányi osztály felé, s a mai napig vegyes érzések kerítik hatalmába. Villamosmérnökként nem tartozott a legjobbak közé. Akkor még álmodni sem mert újabb diplomákról (2006/08 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen további két diplomát szerzett, MBA humánmenedzser, valamint pénzügyi és gazdasági szakirányokon - a szerk.), de arról sem, hogy vállalatvezetőként szoros kapcsolatba kerül egykori intézményével. A kinevezésekor elhangzott: a Pannon Egyetem is büszke egykori tanítványára!

 

Számos társadalmi tisztséget vállal

Pápai Tamás lapunknak úgy fogalmazott, ügyvezetői kinevezésekor neki is bizonyítania kellett, hogy rászolgált a bizalomra. Kilenc év elteltével, főleg egy jó csapat mellett, több ideje jut ilyen és ehhez hasonló feladatok vállalására, de a közéleti szereplések is vonzóvá váltak számára. Így például az egyetemi oktatás mellett elnökségi tag a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, a Veszprém Táncegyüttesért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Regionális Beszállítói Klub elnöke, a Pannon TISZK Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke, a Pannon Egyetem Társadalmi Tanács tagja. Azzal azonban tisztában van, mindezek a vállalások nem mehetnek a vállalatvezetői tevékenység rovására, fő feladata a megye legeredményesebb cégének irányítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!