Gazdaság

2010.11.25. 19:33

A kicsikre figyelnek

Veszprém – A mikro-, kis-, és középvállalkozó (kkv) rétegnek jelentős szerepe van a gazdaság felépülésében. Ezért különös figyelmet szentelnek rájuk.

Tremmer Tamás

A megyeszékhely ipari övezetében, a Házgyári út környékén, valamint a Csererdőben található kkv szektor számára szervezett gazdaságfejlesztő fórumot az Ökopolisz Klaszter, hogy megvitassák velük a legfontosabb kérdéseket. A nap folyamán beszámoltak a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program fejlesztési koncepciójáról, a helyi kis- és középvállalkozások K+F+I (kutatás, fejlesztés, innováció) kapcsolódási lehetőségeiről, valamint Veszprém gazdaságélénkítő szerepéről.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester a város helyzetéről beszélt. Úgy fogalmazott, a gazdasági válság a város gazdálkodására is rányomta a bélyegét, hiszen a központi források, a helyei bevételek egyaránt elapadtak. Ilyen körülmények között is megpróbáltak segíteni a városban megtelepedett vállalkozásoknak. Az önkormányzat-, az önkormányzat intézményei 2010-ben nem emeltek bérleti díjat, csökkentésre viszont volt példa. Az iparűzési adó beszedésében is rugalmasságot tanúsítottak.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve kibővítették a Veszprém Város Helyi Vállalkozásokat Támogató Közalapítvány támogatási céljait, valamint megnövelték az igényelhető támogatás összegét. Ezen keresztül a bajba került cégeknek kétmillió forint likviditási hitelt nyújtottak, fejlesztésre öt-, munkaerő megtartásra akár 30 millió forint forrásigénylést nyújthattak be a vállalkozók.

Porga Gyula szólt arról is, hogy a napokban készül a város 2011-es költségvetése, jövőre sem számolnak jobb helyzettel, mint amilyen az idei volt. Ezért kétirányú cselekvési folyamatot indítottak: egyrészt csökkentik a kiadásokat, másrészt növelni szeretnék a bevételeiket. Már túlvannak a polgármesteri hivatal működésének átvilágításán, ennek az lesz az eredménye, hogy más szervezeti struktúrát alakítanak ki, ami hatékonyabb működést tesz lehetővé. Jövőre az intézmények átvilágítása kerül sorra. Itt szeretnék bevezetni a feladatfinanszírozási modellt: Emellett kialakítanak egy olyan működési modellt is, ahol az intézmények fenntartása egy kézbe kerülhet, a dolgozóknak csak az intézményi feladatok ellátására kell koncentrálniuk.

E két modell külön-külön működtetésére az országban több helyen is van példa, együttes alkalmazásukkal azonban Veszprém úttörő szerepet vállal.
Az Ökopolisz Klaszter elnöke, Farkas András elmondta, a mikro-, kis-, és középvállalkozó (kkv) rétegnek jelentős szerepe van a gazdaság felépülésében. Ezért különös figyelmet szentelnek rájuk. A Házgyári út térségében 220 vállalkozás működik, a fórum keretében az ő speciális problémáikra kívánnak válaszokat adni. Úgy fogalmazott, hogy minden esély megvan arra, hogy előbbre jussanak, hiszen a vállalkozásokban megvan az együttműködési, a partnerségi hajlam, amire lehet építeni, akár jövőre megnyíló pályázati lehetőségeket is ki tudnának aknázni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!