Gazdaság

2010.12.30. 18:43

Közlekedés - Mi drágul?

Veszprém - A közlekedésben január elseje árváltozásokat hoz, drágulnak az autópálya-matricák, de nem változnak a helyközi közösségi közlekedés tarifái.

Tremmer Tamás

Az ötödik éve változatlan úthasználati díjak január elsejével átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek. Az autópálya-matricák díjemelésének fő oka az euró/forint árfolyam változása. Az uniós szabályozás a matricák árait a közösségi valutában határozza meg, a változással ehhez igazodnak forintban.

Az árfolyamok alakulása miatt most is gyakorlatilag a 2006. január elsejei autópályadíjak érvényesek. Csak 2007-ben történt kis módosítás a forgalmi adó változása miatt. A díjstruktúra egyetlen lényegi változása, hogy a D1 kategóriás (személykocsik) négynapos matrica szezonon kívüli kedvezményes ára megszűnik. Így az felzárkózik az idei nyárihoz képest 7,8 százalékkal arányosan emelt szinthez, ami szezonon kívül 23,9 százalékos díjemelést jelent. A személyautók téli díjkedvezményének megszüntetését az indokolja, hogy a téli és nyári forgalom mértéke kiegyenlítettebbé vált, és a téli üzemeltetés költségei (hóeltakarítás, síkosságmentesítés) magasabbak, mint a nyári üzemeltetésé.

Ugyanakkor nem emelkednek január elsejétől a helyközi közösségi közlekedés tarifái. Az utasok a jövő évben is változatlan árakon válthatnak jegyet vagy bérletet a távolsági és elővárosi autóbuszokra, vonatokra. Az autópályadíjak növekedésével a közösségi közlekedés versenyképessége javul az egyéni megoldásokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!