Gazdaság

2010.12.03. 19:54

Van élet az iszap után - Az ország legkorszerűbb keltetője Devecserben

Devecser - Az ország legkorszerűbb és legnagyobb kapacitású baromfikeltetőjét adták át a Gallus Kft. telepén. A társaság a volt Devecseri Állami Gazdaság talaján épült fel és folyamatosan fejlődik, gyarapodik.

Varga Ibolya

Az átadási ünnepségen dr. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke köszöntőjében külön örömét fejezte ki, hogy az október 4-ei iszapkataszrófát követően ilyen nagy léptékű beruházást tudott megvalósítani a devecseri társaság. Ez utal az itteniek tenni és élni akarására, és reményt ad arra, hogy új munkahelyek is lesznek.

Ékes József országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dunántúl hat megyéjében jelen lévő és 18 telephelyen dolgozó társaság a gazdasági válság idején is tudott fejlődni, pénzt szerezni a céljai megvalósításához. Bruttó idei árbevételük 17 milliárd forint, amit jövőre már 20  milliárdra akarnak feltornászni. Idén egymilliárd forintot fizettek be adóként és járulékként az államnak.

Amíg az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkezett szakemberekre vártak, a Devecseri Fúvószenekar adott műsort. A vendégeket Szabó István ügyvezető igazgató köszöntötte. Megemlékezett arról, hogy a jogelőd Devecseri Állami Gazdaság az 1960-as években építette fel Bakonypölöskén a baromfitartásra szakosodott telepét. Még ugyancsak az állami gazdaság idején, 1987-ben épült fel a devecseri keltető, melyet most 141 millió forintos állami támogatás és banki hitelek segítségével sikerült az ország legkorszerűbb keltetőjévé alakítani. A gazdaság a sikeres magyar mezőgazdasági privatizáció talán egyetlen ragyogó példája. A vagyont a dolgozók szerezték meg, és senki - még az igazgató sem, aki akkor már Szabó István volt - sem szerezhetett két százalék tulajdonrésznél többet. Akinek nem volt pénze a kivásárlásra, annak fél évre kamatmentes hitelt adtak.

A Gallus Kft. azóta több telepet, céget hozott létre, egyebek között a baromfifeldolgozással foglalkozó Taravis Kft.-t. Az új üzem ma Magyarországon a legkorszerűbb, számítógép vezérli a folyamatokat és feleannyi energiát fogyaszt, mint az elődje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!