Gazdaság

2011.01.18. 09:26

Fához jutnak a rászorulók

Pápa - Fűtési szezonban élénk az érdeklődés a vevők által gyűjthető faanyag iránt, ennek az igénynek a Bakonyerdő Zrt. megpróbál eleget tenni.

Tremmer Tamás

A pápai székhelyű Bakonyerdő Zrt. erdeiből 2011-ben 251,4 ezer köbméter fát termelnek ki, ami 30 ezer köbméterrel kevesebb, mint az elmúlt években. Két éve hó törte ki a fákat, tavaly pedig jelentős széldöntés volt a részvénytársaság erdeiben, azt a mennyiséget most kell kompenzálni, tájékoztatott Varga László vezérigazgató.

A munkavégzéshez, az újulat-, és a talaj kímélése érdekében a hideg, fagyos idő hótakaróval lenne az optimális. Az erdészeti hatósághoz 2011. évi fakitermelési bejelentéseiket időben benyújtva a fakitermelést már decemberben megkezdhették. Ez azért nagyon fontos mert az erdőgazdaság kezelésében lévő területek zöme természetvédelmi rendeltetésű, ahol a munkákat csak vegetációs időn kívül lehet végezniük. Megfelelő időjárás esetén a véghasználatok 70 százalékát szeretnék az első negyedévben elvégezni.

Az erdeikből fűrészipari alapanyagot, valamint papír-, rost- és tűzifát termelnek ki. Ezek jelentős részét külföldi (osztrák, olasz) piacokon értékesítik. A fűrészipari alapanyagból 12 ezer köbmétert saját üzemükben, Franciavágáson dolgoznak fel.
A kivágott mennyiségből 80 ezer köbméter a tűzifa, évek óta ennyi fával látják el a hazai piacot. A fűtési szezonban fokozott érdeklődés jelentkezik a vevők által gyűjthető faanyag iránt is. A cég szociális érzékenységéről tanúbizonyságot téve, ez utóbbi árát csökkentette.


Varga László elmondta, tárgyalásokat kezdtek annak érdekében, hogy Devecserben és környékén a rászorulók tisztításból, vékony faanyagot adó törzskiválasztó gyérítésből származó, kedvezményes áron gyűjtött fához juthassanak. Ehhez a segélyszervezetek közreműködését szeretnék igénybe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!