Gazdaság

2011.01.17. 15:28

Üdülési csekk helyett pihenő kártya

Veszprém - A Széchenyi Pihenő Kártya váltja az üdülési csekket, az új rendszer részletei azonban még nem ismertek. A kártya kibocsátására és felhasználására vonatkozó szabályokat Kormányrendelet tartalmazza majd.

Kiss Nikolett

Több mint egy évtizedes léte alatt igazi sikertörténet volt a belföldi pihenést, kulturálódást, kikapcsolódást ösztönző üdülési csekk. Többmillióan üdültek a csekk segítségével az elmúlt években, s a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2010. évre vonatkozó előzetes adatai szerint az eladott üdülési csekkek értéke 46,2 milliárd forint volt. Tavalyelőtt csaknem 50 milliárd forint értékben került forgalomba üdülési csekk Magyarországon. A felhasznált csekk értéke 49,6 milliárd forint volt, ebből szálláshely-szolgáltatásra, utazásszervezésre és étkezésre a teljes érték 68 százalékát, fürdőkben és egészségmegőrzésre 12, a sport, kultúra és szórakozás területén 11, közlekedésre 9 százalékát fordították. Ma már 13500 elfogadóhelyen lehet használni ezt a fizetőeszközt.

A csekket váltó Széchenyi Pihenő Kártyával kapcsolatban a részletekről érdeklődtünk a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Megkérdeztük, hogy áll a kártya kidolgozása, mi lesz az eddigi elfogadóhelyekkel, mikortól lesz igényelhető és használható a kártya, valamint megkérdeztük azt is: jár -e technikai átalakításokkal a csekket váltó kártyarendszer az eddigi elfogadóhelyeken. (Ugyanis a nagy hotelek mellett számos kis magánfogadó, falusi szálláshely is elfogadó  nekik is kell majd kártyaleolvasó rendszert telepíteni? Ha igen, ki fizeti?)

A Nemzetgazdasdági Minisztérium Sajtóosztályától megtudtuk: a Széchenyi Pihenő Kártya speciális fizetési eszköz lesz, segítségével fizethetők azok a szolgáltatások, amelyeket a munkavállalók a munkáltatójuktól kapott cafeteria juttatásból finanszíroznak, évente maximálisan 300 ezer forint értékben. A szolgáltatások a pihenéshez, a rekreációhoz valamint az életmódjavításhoz kapcsolódó turisztikai, egészségmegőrző szolgáltatások széles körét fogják át. 
 


A turisztikai főszezon indulásakor már lehet fizetni a Széchenyi Pihenő Kártyával a szolgáltatóknál, akiknek szerződést kell majd kötniük a kártya kibocsátójával. Azoknál a cégeknél lehet majd a Széchenyi Pihenő Kártyával fizetni, ahol a kormányrendeletben megnevezett szolgáltatásokat nyújtják. A cégek már január végén, a kormányrendelet megjelenése után látni fogják, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyek a Széchenyi Pihenő Kártyával fizethetők, így azokat beépíthetik saját cafeteria kínálatukba. Megtudtuk azt is: a jogszabálytervezet jelenleg tárcaközi egyeztetésen van.

A kártya tényleges kiépítésével, használatával kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az üdülési csekk felhasználható többek között belföldi szálláshely szolgáltatásra, vonat -, busz- és hajóutakra, művelődési és sport szolgáltatásokra, fesztiválbelépőkre, sétarepülésre, utasbiztosításra, étkezésre, fürdő- és uszodai szolgáltatásokra, mozijegyre, állatkerti belépőre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!