Gazdaság

2011.02.17. 14:28

Gazdasági körbetartozás - Romlott a helyzet

Megyei körkép - Egyre feszítőbb problémája a magyar gazdaságnak a körbetartozás, a megoldására mégsem történik semmi érdemleges. Mindeközben tavaly tovább romlott a helyzet, ahogy azt a Coface Hungary behajtási tevékenysége során tapasztalta: időben elhúzódnak a követelések, és nagyon sok érvényesítése jogi eljárásba megy át.

Tremmer Tamás

A körbetartozás problémájának a megoldása nagyon keserves feladat, hiszen "ludasok" benne az állami intézmények, önkormányzatok, a multik és a különféle szintű beszállítók. Azaz a nagy vásárlóerővel, illetve lobbierővel rendelkezők. Továbbra is elsősorban a kereskedelmet, az építőipart, s a mezőgazdaságot jellemzi a körbetartozás. Szerencsére sok cég  a válságnak "köszönhetően" - ma már nagyobb figyelmet fordít a megelőzésre.

- Nincs mit csodálkozni a körbetartozás jelenségének elterjedtségén Magyarországon, hiszen ebben pont azok ellenérdekeltek, akik diktálnak, így például a komoly gazdasági erőt képviselő állami intézmények, önkormányzatok, azok cégei, multik, s egyéb vállalkozások, amelyeknek érdekében áll, hogy minél hosszabb ideig finanszíroztassák magukat a beszállítóikkal - mutat rá a probléma megoldásának legnagyobb gátjára Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója. Az ok egyszerű: tulajdonképpen ingyen hitelről van szó, ami sokkal olcsóbb, mint akár a tulajdonosi, akár a külső finanszírozás, mivel késedelmi kamatról az esetek zömében szó sincs.

Bagyura András kereskedelmi igazgató plasztikusan, egy példán vezeti le a jelenséget: a piramis tetején lévő multi láncok eleve úgy kalkulálják pénzügyeiket, hogy bármilyen számlát kapnak, azt - mondjuk - 120 napig nem fizetik ki. Ez máris érinti a neki beszállítók százait és ezreit, amelyek viszont a nekik beszállítóknál alkalmazzák ugyanezt a rendszert. Míg végül a felülről szerveződő piramis legalján lévők kénytelen e szabályok szerint játszani, ha egyáltalán megrendeléshez akarnak jutni. Tovább rontja a helyzetet, hogy általában többszörös beszállítói láncokról van szó, amelyekben mindenki, ha csak egy kicsit is késik, akkor az alapbeszállító legkorábban 120-180 nap után juthat csak a pénzéhez. Így a rendszer finanszírozhatatlanná válik!

 



- Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet, hogy - elsősorban a multi láncok - alkalmazzák a visszaszámlázások, ellenkövetelések és kompenzációk rendszerét. Szinte soha nem egyirányú ugyanis a beszállítási tevékenység, miközben a beszállítónak van egy alapkövetelése a vevővel szemben, ez utóbbinak is vannak leróni való követelései az előbbi felé, például a polcpénz, a marketing hozzájárulás összege. Innen kezdve ellenszámláznak egymásnak a felek. Ezért kifizetetlen számlák tucatjai vannak a vevő és a beszállító között, ami rettentő kuszaságot okoz - hívja fel a figyelmet Bagyura.

Az iparban rövidebbek a fizetési határidők, s kevésbé okoz problémát a körbetartozás. A termelés ugyanis a beszállítóktól is függ, így a vevőnek érdeke a beszállító finanszírozása. Itt még gyakori az előleg fizetése is. A mezőgazdaságban ugyan jellemző a körbetartozás, ám ott pedig nem okoz tömeges bedőléseket, aminek részint egyrészt az ágazatban működő vállalkozások százezres nagyságrendje az oka, részint pedig az, hogy ha másból nem, a különféle földalapú és egyéb állami, uniós támogatásokból általában talpon tudnak maradni.

 

 

Az építőiparban kötelező a  regisztráció

A körbetartozásokkal leginkább az építőipar terhelt. Egy-egy beruházás során olyan hosszú alvállalkozói láncok alakulnak ki, ahol óhatatlan: a lánc végén állók nem kapják meg az elvégzett munkájuk ellenértékét. A téma a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett februári építőipari fórumon is szóba került. Dr. Molnár Ferenc kamarai tanácsos elmondta, jogszabály írja az építőipari kivitelezéssel foglalkozó cégek kötelező regisztrációját. Ezzel azt kívánták elérni, hogy tisztuljon a kép, s csökkenjen a körbetartozások mértéke. A regisztrált vállalkozásokat  megyénkben 1900-an vannak  aztán ellenőrizniük is kell. A fórumon résztvevők megjegyezték, a jogalkotók nem értek el céljukat, hiszen a feketén dolgozó, így értelemszerűen nem regisztrál vállalkozásokról semmit nem tudnak a hatóságok, pedig ezek a piacon nagy zavart okoznak.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!