Gazdaság

2011.03.09. 18:44

Nem a megszorításokra - Európai demonstrációra készülő kereskedelmi alkalmazottak

Megyei körkép, Budapest - Európai szakszervezeti akciónapot szerveznek Budapesten, ahol tiltakoznak és fellépnek a szociális Európáért, a munkahelyekért, a jólétért, az igazságos adózásért és jogrendért.

Tremmer Tamás

Nem mindennapi esemény helyszíne lesz a főváros, ahova április 9-én európai szakszervezeti akciónapot szerveznek. John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára (ESZSZ) már szétküldte levelét a tagszervezeteihez, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a budapesti demonstráción, amelynek mottója: "Tiltakozunk, fellépünk a szociális Európáért, munkahelyekért, jólétért, igazságos adózásért és jogrendért."

A szervezésbe hat magyar tagszervezet (Liga, ASZSZ, SZEF, ÉSZT, MSZOSZ, MOSZ) kapcsolódott be. Az eurodemonstráció egybeesik a magyar EU-elnökséggel és az európai gazdasági és pénzügyminiszterek (Ecofin), valamint az Európai Központi Bank részvételével tartott április 8-9-i gödöllői üléssel, mely a pénzügyi válságról szól. Ez a mozgósítás folytatása a legtöbb országban alkalmazott megszorítási és kiadáscsökkentési politikáknak. Hangot kívánnak adni az ESZSZ alternatív javaslatainak, melyek a növekedést és több, jobb munkahelyet céloznak.

Megyénkben megkezdődött a mozgósítás, egyre több alapszervezettől jelzik vissza a részvételi szándékot, tájékoztatott Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének területi vezetője. Erőteljes üzenetet küldenek a pénzügyminiszterek és a központi bankok elnökei felé, hiszen több száz külföldi aktivista jelezte részvételét a pesti megmozduláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!