Gazdaság

2011.05.16. 07:40

Ésszel az energiával

Veszprém – Javában készül a kormány Nemzeti energiastratégiája, ezzel párhuzamosan folyamatban van a város energiakoncepciójának az összeállítása is. Mindegyik azt célozza, hogy minden téren csökkenjen, ugyanakkor hatékonyabb legyen az energia felhasználása.

Tremmer Tamás

Minderről Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere beszélt azon a szerdai fórumon, amelyet Nyitás az energiatakarékosságra címmel a Chemconsul Kft. szervezett társasházkezelők és közös képviselők számára, hogy a lakóközösségek minden létező lehetőséget kihasználhassanak a házaik állagának megőrzésére, az energiaköltségek csökkentésére.

Némedi Lajos, a megyeszékhely másik alpolgármestere szintén azt hangsúlyozta, hogy a működési kiadások nagy része energiaköltség, amit minél lejjebb kell szorítani. Elhangzott, a klasszikus panelprogram szintén átalakítás alatt áll, ilyen pályázatot a kormány idén várhatóan nem ír ki, ezért erre Veszprém költségvetésében sincs elkülönített összeg. (A korábbi panelprogram szerint a felújítás költségeit a lakók, az önkormányzat és a kormány azonos arányban viselték – a szerk.)


A szemináriumon a lakásfelújítás finanszírozási lehetőségeiről Hegyi Gábor, a Fundamenta ügyfélkapcsolati tanácsadója adott átfogó tájékoztatást. 2012. január 1-jétől minden újonnan épített háznak rendelkeznie kell energiatanúsítással, erről beszélt Halász István, az EQ Kft. ügyvezetője. 

Ezek is érdekelhetik