Gazdaság

2011.05.03. 16:04

Ne felejtsük el kiváltani az egészségbiztosítási kártyát

A nyári turistaszezon közeledte miatt ismét sokakban fogalmazódik meg a kérdés, hogy külön pénzért vásárolt utasbiztosítással vagy az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)kiváltásával készüljenek-e fel az esetleges problémákra.

Győrffy Árpád

 A tanácstalanságot csak fokozhatja, hogy a kérdés felmerülésénél az érintett hivatalos szervek - Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), külügyminisztérium  - soha nem felejtik el azt is szánkba rágni, hogy nagyon jó, nagyon fontos az EEK, de még jobb, ha utasbiztosítást is váltunk. Az OEP például tájékoztató anyagának januári frissítése óta is kiemelten szerepelteti ezt a szövegében. Mint írják, a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.
 
Nem árt tudni, hogy ezzel nemcsak minket óvnak, hanem az egészségbiztosítási kasszában lévő pénzt, meg közvetlenül magukat is, hisz kevesebb macerás ügyet kell végezni, ha a problémákat átterelik az üzleti biztosítóhoz, persze a mi plusz pénzünkön, miközben ezért már keményen megfizettük a járulékokat.
 
Tehát a döntésnél gondoljunk arra is, hogy az Európára kiterjesztett egészségügyi ellátásunk nem valamilyen ajándék valakitől, hanem a járulékért nekünk járó egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása. Az ehhez való jogunk nem megy szabadságra külföldi utazásunk esetén, hanem követ bennünket oda is. Szóval, ez valóban jár nekünk.
 
A kártya használatával kapcsolatos fő szabályok továbbra is változatlanok. A legfontosabb, hogy a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult személyek, ha valamely uniós országban vagy Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben egészségügyi ellátásra szorulnak, akkor ott tartózkodásuk alatt ugyanolyan feltételekkel jogosultak a szolgáltatásokra, mint az ott élő, ottani biztosítás alapján ellátásra jogosult személyek. Ez alól egy dolog a kivétel, a EEK segítségével nem utazhatunk kimondottan azért külföldre, hogy ott végezzenek el rajtunk valamilyen orvosi beavatkozást. De ha ott vagyunk, és éppen operációra, szülés levezetésére vagy más orvosi ellátásra van éppen akkor szükségünk, az ugyanolyan feltétellel jár nekünk is, mint a helyieknek. Ugyanígy jár krónikus betegség esetén a rendszeres dialízis kezelés, kemoterápia, vagy más hasonló ellátás is, ha arra külföldi tartózkodásunk alatt szükség van. A másik ország egészségügyi szervezetei ezt olyan szolgáltatásként biztosítják nekünk, aminek az árat utólag behajtják a magyar egészségbiztosítón, hisz mi ide fizettük előre a pénzt.

 


 
Az érintett országok többségében mindenképpen fizetni kell valamit a szolgáltatásokért. Az orvosok kisebb-nagyobb vizitdíjat kérhetnek, vagy a költségek meghatározott százalékát a betegnek kiszámlázhatják. Ilyen helyeken ezt nekünk is ugyanúgy ki kell fizetni ott helyben. Vannak olyan országok - például Belgium, Franciaország, Luxemburg és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnország-, ahol meg kell előlegezni egyes szolgáltatások teljes díját, amit aztán utólag visszatérítenek.
 
Ha valaki utazása előtt nem váltotta ki, utólag akkor is visszaigényelheti itthon az orvosi ellátás költségeiből a kedvezményesen járó rész költségeit a számlák és az esetleges igazolások bemutatásával. Azonban ilyenkor előfordulhat, hogy a kinti szolgáltatók illetve biztosítási pénztárak magasabb díjszabást alkalmaznak a kártyával nem rendelkező betegeknél. Az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős főigazgatósága ilyen esetben azt tanácsolja, hogy a hazai egészségbiztosítónkkal küldessük magunk után faxon vagy emailben a szükséges igazolást, mert ezt is kötelesek elfogadni.
 
Nagyon fontos az is, hogy a kártyával és kártya nélkül is csak olyan orvoshoz menjünk, aki az adott ország egészségbiztosítójával szerződésben áll, mert csak ilyen esetben számíthatunk a költségek átvállalására. A jogosultság igazolására szolgáló kártya kiállítása a regionális egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatainál vagy az internetes ügyfélkapun keresztül ingyen  kérhető. A kártya alapesetben 36 hónapra érvényes. Persze, ha közben itthon megszűnik a biztosítási jogosultságunk, akkor a költségeket végül mindenképpen nekünk kell fizetni. 

 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya  a csatlakozás előtt álló Horvátországban is érvényes, de itt az általánosnál szűkebb körben, csak a sürgősségi ellátások körébe tartozó ellátásoknál. Tehát a balesetek, a rosszullétek ellátásánál, a váratlan, gyors lefolyású megbetegedések kezelésénél, amikor az ellátás elmaradása kockázatot - állapotromlás, maradandó egészségkárosodás vagy tűrhetetlen fájdalom - okozna. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!