Gazdaság

2011.06.08. 16:38

Élhetőbb környezet, egészségesebb ember

Veszprém - Bioinnováció és zöld technológiák kutatása a Pannon Egyetemen címmel tartottak beszámolót a hétszázmilliós TÁMOP projekt állásáról szerdán az egyetemi könyvtárban.

Németh F. Bernadett

A projektet dr. Kristóf János rektorhelyettes mutatta be. Elmondta, az egyetem alapvető érdeke, hogy költségvetését pályázati forrásokból egészítse ki, az egyik ilyen sikeres pályázat a bioinnovációval kapcsolatos. A projekt fő célja, hogy a tudomány eredményeit a gazdaságban is kamatoztassák, az egyetem szorosabbra fűzze az együttműködést a versenyszférával, hogy a kutatói állomány fiatalodjon az egyetemen és hogy külföldi tudósokkal dolgozzanak együtt. Lényeges, hogy a kutatási eredményeket pénzre lehessen „váltani”, vagyis a gazdaság hasznát vegye a kutatási eredményeknek.

A 2009-ben kezdődött, idén augusztusban befejeződő programnak nyolc alprojektje van (ezek közül hármat részletesen bemutattak szerdán), amikben 56 magyar, 29 külföldi tudós, 39 hallgató vett részt. A program során nyolc szabadalmat nyújtottak be, 21 kutatási, együttműködési szerződést kötöttek, s több mint nyolcvan publikáció jelent meg.

A  Fotokatalitikus anyagok, eljárások fejlesztése a szerves szennyezők heterogén lebontása és a napenergia-hasznosítás céljából című alprojektről Dr. Horváth Ottó beszélt, a Környezeti rendszerek és termelő technológiák adatbányászra támaszkodó modellezése a környezeti terhelés és az energiafelhasználás minimalizálása érdekében című alprojektet pedig dr. Abonyi János mutatta be. Ökonómiai vizsgálatok: Stratégiai menedzsment rendszerek és a vállalati kultúra hatása a vállalatok versenyképességére; Ellátási lánc menedzsment és versenyképesség címmel dr. Kovács Zoltán vezetett alprojektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!