Gazdaság

2011.06.07. 05:45

Közös munka álláskeresőkért

Veszprém - A szociális szövetkezetek, önkormányzati szereplők, munkaügyi szervezetek együtt hatékonyabban tudnak tenni annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű személyek értelmes tevékenységet, munkát találjanak maguknak.

Tremmer Tamás

Mindez egy ismerkedéssel egybekötött szakmai műhelymunka keretében hangzott el a minap, ahol a közös előnyökön alapuló együttműködés kereteit, egy hatékony hálózat kialakításának lehetőségeit térképezték fel a szociális szövetkezetek, önkormányzati szereplők, munkaügyi szervezetek.
Török Ágnes programvezető a rendezvényen elmondta, a szociális szövetkezetek a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében tavaly pályázatot nyújthattak be hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatására. A pályázatok elbírálása során négy veszprémi, illetve városkörnyéki szociális szövetkezet nyert támogatást.

A szakmai műhelymunkába hét szociális szövetkezet, két település, és a munkaügyi szervezet kapcsolódott be. A szövetkezetek képviselői bemutatták céljaikat, tevékenységüket, a közösségi szerepvállalás területeit, a foglalkoztatott hátrányos helyzetű álláskeresők számát. Kifejtették véleményüket a szociális szövetkezetek egymás közti és önkormányzattal való lehetséges együttműködési lehetőségeiről is.

A megyeszékhelyi önkormányzat érdekelt abban, hogy együtt működjön a civilekkel, a szociális szövetkezettek, hiszen sok olyan tevékenységet el tudnak végezni, amire az önkormányzat nem képes, fejtette ki Porga Gyula, Veszprém polgármestere. Négy önkormányzat  köztük a veszprémi  helyi pénz bevezetését tervezi, amely a helybeli gazdaságot támogatja. A balatoni korona bevezetéséhez, felhasználásához a szociális szövetkezetek is csatlakozhatnak.
Tömör István, Balatonkenese polgármestere sajnálatát fejezte ki, hogy a kialakuló rendszer lényegét pont azok nem akarják érteni, akikről és akiknek szól: a hátrányos helyzetűek. Az ő fejükben mielőbb rendet kell tenni, mert így a legnagyobb erőfeszítéssel sem lehet munkához juttatni őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!