Gazdaság

2011.07.18. 18:18

A frank diadala

Budapest - Még közel sincs beárazva minden kockázat az eurózóna adósságválságával kapcsolatban - állítja Orosz Dániel, az AXA csoport magyarországi stratégiai elemzési igazgatója. Szerinte a svájci frank árfolyamának újabb csúcsdöntése arra utal, hogy a válság egy újabb, kritikusabb szintre lépett.

Osváth Sarolta

Az a tény, hogy Görögországról a fertőzés átterjedni látszik az eurózóna egyik oszlopos tagjára, Olaszországra, és rég nem látott vételi hullám alakult ki a menekülődevizának tekintett svájci frank iránt, amely a frankforint árfolyamot is szinte azonnal új csúcsra röpítette, mindenképpen krízist jelez.
 
Az, hogy miért pont most kezdték el látványosan kiszórni a befektetők az olasz kapcsolt eszközeiket - elemzőnk szerint-, inkább egy lélektani mozzanattal magyarázható. A hatalmas olasz államadósság ugyanis érdemben nem változott az elmúlt hónapokban, és Silvio Berlusconi kormányfő tervezett megszorításokkal kapcsolatban elhangzott kritikájának sem kellett volna feltétlen ekkora port kavarnia. A krízis ilyen mértékű elburjánzásának azonban az egyik oka lehet, hogy a válságkezelés kissé nehézkesen és viszonylag lassan zajlik, rengeteg megoldási javaslat verseng egymással.

Nehezen látható, hogyan és mikor fog kialakulni egységes álláspont az érintettek között. Mindez olyan időkben történik, amikor az érdekelteknek szorosan egymás mellé felsorakozva kellene átütő erejű megoldási stratégiával előállni. Minden nappal fokozódik a piacok érzékenysége - mutatott rá Orosz Dániel.

 

 
 
A közelmúltban elpattant egy húr - a bizonytalanság vagy a türelmetlenség miatt egy olyan ország is érintetté vált az adósságválságban, amelyre már a mérete miatt is nagyon nehezen lehet mentőcsomagot szabni. Míg Görögország esetében egyesek nem zárták ki a csőd valamilyen formájának a lehetőségét, addig Olaszország esetében egyszerűen nem létezik ilyen alternatíva.

Ez ugyanis olyan viharokat gerjesztene a pénzpiacokon és a bankszektorban, amely rövid áttétel után könnyen derékba törné a 2009 márciusában elindult kilábalást. Így most a legfontosabb talán az lenne, hogy Olaszország minél gyorsabban hihető és egyben látványos tervvel rukkoljon elő, ami nem átmeneti megoldást kínál, hanem hosszú távon stabilizálja a helyzetet.
 
Az eddigi viszonylag kedvező globális hangulatban semmiképpen nem kell az ördögöt a falra festeni - hangsúlyozza elemzőnk-, a döntéshozók ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az olasz fronton nem alakulhat ki állóháború, gyors és elsöprő erejű áttörésre van szükség.


A piacok igen látványosan képesek demonstrálni, hogy megunták a "huzavonát", ráadásul egy elhúzódó adósságrendezés pesszimista hangulata tovább ronthatja a befektetői vagy a fogyasztói bizalmat. Ennek következménye pedig a vártnál lassabb vagy akár teljesen lelassuló gazdasági növekedés is lehet. A feltörekvő piacokon belül hazánk, pontosabban a forint az euróval szemben igen erős szinten tartózkodik, a további erősödésnek már alapvetően csak kevesebb tere lehet. Egy kiteljesedő külső sokk esetén azonban a gyengülést aligha lehetne megállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!