Gazdaság

2011.07.19. 17:15

Szakmai konzultáció az építményadóról

Veszprém - A Veszprém Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztálya befejezte a Veszprém megyei önkormányzatok képviselő-testületei által alkotott, az építményadóról szóló vagy építményadót is szabályozó önkormányzati rendeletek felülvizsgálatát.

Balla Emőke

Az ellenőrzés Veszprém megye valamennyi települését érintette, 32 önkormányzat esetében tárt fel hiányosságokat, problémákat. A Veszprém megyei kormánymegbízott a vizsgálat tapasztalatainak ismertetésére az önkormányzatok jegyzői és polgármesterei részvételével szakmai konzultációs megbeszélést hívott össze a Megyeháza Szent István termébe.

Dr. Kovács Zoltán az ellenőrzések során feltárt problémák között említette, hogy számos esetben az önkormányzatok honlapjain nem voltak fent a helyi adó-jogszabályok. Elmondta, hogy 2012. január 1-jétől a törvényességi ellenőrzést törvényességi felügyelet váltja fel az új alkotmányban foglaltaknak megfelelően. Ez sokkal szélesebb, szigorúbb jogosítványokat is ad a kormányhivataloknak; az önkormányzatok nem utólagos ellenőrzésekre számíthatnak, hanem már a menet közbeni beavatkozásra is lehetőség nyílik. Ugyanígy az Állami Számvevőszék sem utólagos ellenőrzést tart majd az önkormányzatoknál az új számvevőszéki törvény szerint, hanem menet közbeni monitoring rendszert állít fel - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy ősszel várhatóan új helyi adótörvény lesz, amely részben átírja a jelenlegi rendszert. A kormánymegbízott arra kérte az  önkormányzatok vezetőit, jegyzőit, hogy a feltárt hiányosságokat minél hamarabb pótolják, a problémákat orvosolják.

A szakmai konzultáción az  ellenőrzések tapasztalatait a hatósági főosztály, valamint a Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztály három munkatársa osztotta meg az önkormányzatok vezetőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!