Gazdaság

2011.08.21. 18:11

Végtelenített történet

Veszprém - A tavaly szeptemberben indult angol nyelvtanfolyam egy soha véget nem érő történet (neverending story) lehetőségét hordozza magában: a nyelviskola nem fizette a tanárt, a tanfolyam idő előtt abbamaradt, a nyelviskola tulajdonosai elérhetetlenek, a hallgatók pedig futnak a pénzük után.

Tremmer Tamás

A mai világban idegen nyelv tudása nélkül egyre nehezebb új munkahelyen elhelyezkedni, külföldre utazni vagy akár buszmegállóban válaszolni egy külföldi turista érdeklődésére - többek közt ezért adta fejét angolnyelv-tanulásra több veszprémi felnőtt is. A nagy kínálatból, a sok megkeresésből nekik éppen a veszprémi székhelyű Company Nyelviskolára esett a választásuk, mivel a nyelviskola ajánlatában több csábító momentum szerepelt: egy összeg befizetése esetén olcsóbb tanfolyamdíj, a 180 óra alatt felkészítés egy esetleges alapfokú nyelvvizsgára, viszonylag kevés szabadidő-ráfordítással könnyű angolnyelv-tanulás és a többi.

A 180 órás tanfolyam tavaly szeptemberben indult, melynek díja 220 ezer forint volt, amit a kezdés előtt - a nyelviskola kedvező ajánlata miatt - egy összegben a jelentkezők többsége ki is fizetett. A tanfolyamot tízfős csoporttal kezdték.

Sajnos már novemberben akadozott a tanfolyam, de ekkor még nem gondoltak semmi rosszra. Mivel az óráik továbbra is elmaradtak, amiről tájékoztatást nem kaptak, márciusban a csoport több tagja  szintén aznap elmaradt órái helyett - személyesen kereste fel a Company Nyelviskola veszprémi irodáját, ahol elmondták a problémájukat, de ügyük a későbbiekben sem rendeződött megnyugtató módon. Ezért a csoport tagjai - Cseh Vera, Haász Katalin, Horváth Péterné, Vadászi Ernő, Gángó Andrea, Tivadari Mihály, Winkler Noémi -  2011. május 4-én levélben fordultak a Company Nyelviskola Kft. ügyvezetőihez, Magyar Tamáshoz és Tóth Tamáshoz. Sérelmezték, hogy megszüntették a csoportot, illetve hogy a nyelvtanárukkal szerződést bontottak.

A Company Nyelviskolától kapott válaszban olvasható: a nyelvtanár arról tájékoztatta az oktatási vezetőt, hogy a csoport létszáma öt főre esett, így a nyelviskola - az aláírt szerződés értelmében  - élhet a csoportösszevonás jogával.

Mivel konkrét időpontja nem volt az oktatás folytatásának, újabb levélváltások történtek a hallgatók és a nyelviskola között. Az egyik fél - értelemszerűen - az oktatás mielőbbi visszaállítását sürgette, a Company pedig  türelmet kért. Miközben a hallgatók továbbra sem kaptak semmiféle információt a folytatásról, nyelvtanáruk már megkapta az elbocsátó szép üzenetet: a május 25-én kelt levélben ugyanis arról tájékoztatták, hogy a nyelviskola folyószámláját vezető bankkal megakadtak a tárgyalások. "A bizonytalan helyzetre tekintettel az oktatást átmenetileg felfüggeszteni szíveskedjenek... A társaság dolgozik a helyzet megoldásán."

A Company Nyelviskolától június 8-án hasonló tartalmú levelet kaptak a hallgatók is, melyben szintén anyagi nehézségekre hivatkoztak és emellett elköszöntek: "Az utolsó pillanatig minden tőlünk telhetőt megtettünk a társaság megmentése érdekében, de rajtunk kívülálló okok miatt ez irányú törekvésünk eredménytelenül zárult. Ez-úton elnézést kérünk minden hallgatónktól, alvállalkozónktól, de a fentiek miatt társaságunknak nem maradt más választása, mint az oktatási tevékenységeinek a befejezése. A levél élőlába az alábbiakat tartalmazza: A jövő iskolája, mely a jelenben nyújt segítséget a nyelvtanulásban". No comment...

A "szívhez szóló" levél nem igazán hatotta meg a hallgatókat, ők angol nyelvtanfolyamra fizettek be, nem pedig erre a hercehurcára. A szeptemberben megkezdett 180 órás tanfolyamból legalább 40 órájuk elmaradt. Sajnálják, hogy a pénz visszatérítéséről a mai napig sem kaptak semmiféle tájékoztatást. Erről egyébként senkivel sem tudnak tárgyalni, ugyanis a társaság ügyvezetője nem fogadja telefonhívásaikat. Ahhoz, hogy valamit elérjenek, lehet, hogy bírósághoz kell fordulniuk. Abból pedig nem lesz más, mint egy neverendig story (végtelen történet)...

A cégbíróságon fellelhető adatok szerint a Company Nyelviskola Kft.-t ebben a formában 2010. 05. 11-én jegyezték be. A cég a veszprémi székhely mellett még egy fővárosi fiókteleppel is rendelkezik. A társaság ügyvezetői tisztségét a kaposvári Magyar Tamás és a litéri Tóth Tamás együtt tölti be. A kft. ellen hat végrehajtási eljárás van folyamatban, az elsőt 2011. március 16-án, az utolsót július 21-én rendelték el. (Felszámolási eljárásról még nincs adat a cégbíróságon.) Lapunk megkeresésére Tóth Tamás érdemben nem kívánt nyilatkozni. Az ügyvezető az esettel kapcsolatban az általuk kiküldött hivatalos értesítőre utalt (ez a tanároknak és a hallgatóknak kiküldött levél lehet - a szerk.), majd bontotta a vonalat.

Címkék#nyelviskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!