Gazdaság

2011.09.22. 06:04

Fagyi vagy hajó?

Siófok - A tulajdonosok majd eldöntik, hogy az idei balatoni szezon ismeretében elégségesnek tartják-e az erőfeszítéseinket. Mi megtettük, amit lehetett - fogalmazott dr. Horváth Gyula a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója.

Napló Online

A szombati hajósnapon adott rövid összegzése szerint az idén augusztus végéig a személyhajókon 98-99 százalékos forgalmat bonyolítottak le a tavalyi évhez képest, a kompok forgalma pedig 2-3 százalékkal meghaladja a múlt évi időarányos részét. 

- Mivel a tavalyi sem volt egy fényes év, sokkal többet vártunk, de csak a vitorláskikötők üzemeltetésénél tudtuk a tervezett 8-9 százalékos növekedést teljesíteni - mondta a vezérigazgató. A turistákat elriasztó időjáráson túl több külső munka illetve bevétel rajtuk kívül álló okok miatt maradt el vagy késik. 

- Tovább kell csökkenteni a költségeket, de ésszerűen, hogy a munkahelyek megmaradjanak és ütőképesek maradjunk, a halasztható munkákat, fejlesztéseket jobb időre kell hagyni. A takarékoskodás bizonyos befektetést is igényel, például hajómotorokat kell beépítenünk, hogy csökkenthessük az üzemanyagfogyasztást. 

Horváth Gyula szerint az elöregedő hajóparkot még ilyen körülmények között is fejleszteni kell.

- A napokban Németországban vásároltunk egy félkész hajót, amit mi fejezünk be. Így sokkal olcsóbban kijövünk. Megszervezzük az ide hozatalát közúton, a Dunán és a Sión. Persze, ehhez az is kell, hogy legyen elég víz a felhozásához. A kollégák már repesve várják, hogy munka alá vehessék. A jövő évben ezen már embereket szeretnénk szállítani.

A hajósok is érzik, hogy egyre inkább fogy az emberek pénze. Elsősorban a magasabb költségigényű szolgáltatások iránt esett vissza a kereslet, de több tízmillió forinttal csökkent az üdülési csekkes forgalmuk is.

- A sokan azt mondják, a munkahelyükön már nem tudnak adni, vagy ha választani lehetett, elsősorban étkezési utalványt kértek a dolgozók. A csekket felváltó SZÉP kártyával én még nem találkoztam. Mi is tapasztaljuk, hogy sok családnál az a kérdés: fagyit vegyenek, vagy hajózni menjenek. A tarifáinkat három éve nem emeltük. Különböző családi és csoportos kedvezményeket vezettünk be, hogy elérhetőbbé tegyük a szolgáltatásainkat. Emellett tovább kell fejlesztenünk azokat a rövidebb, akár csak egy órás hajózási programjainkat, amik könnyebben megfizethetők, ugyanakkor mégis adnak valamit az élményből. Bízom benne, hogy 3-5 éven belül lesz egy fellendülés. Addig meg életben kell maradni.

 

A balatoni hajózást elindító gróf. Széchenyi István születésnapjához egyúttal a Kisfaludy gőzös 1846. szeptember 21-i vízre bocsátásának évfordulójához kötődő hajósnapon a törzsgárdatagok között köszöntötték dr. Horváth Gyula vezérigazgatót is, aki 40 évvel ezelőtt kezdett dolgozni a cégnél. A Balatoni Hajózásért emlékérmeket az idén Herencsár László hajóvezetőnek és Csiki Sándor búvárnak ítélték oda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!