Gazdaság

2011.09.21. 05:40

Utólag állítottak ki nyugtát

Veszprém - Sikeres volt az idei nyári szezonban a Balaton északi partján tartott ellenőrzési akció a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatósága szerint.

Varga Ibolya

- Mindenkinek adok nyugtát, sajnos figyelmetlenségem és kapkodásom miatt fordulhatott elő, hogy most nem adtam. Ígérem, jobban odafigyelek és mindenkinek adok nyugtát - mondta az egyik ellenőrzött adózó alkalmazottja a Balaton északi partszakaszán a főszezoni operatív akció során.
 
Az adó- és vámhivatali akció ideje alatt főleg az idegenforgalmi szempontból jelentős területeken működő, állandó és szezonális jelleggel munkát végző adózók fokozott ellenőrzésére került sor.

Ezek mellett a megyében számos, tömegeket vonzó rendezvényt tartottak meg. Az adóellenőrök meglátogatták többek között a Gulyáságyú fesztivált, a Művészetek völgyét, a szigligeti hagyományőrző napokat, a balatonalmádi és a balatonfüredi borheteket, a kézművesvásárokat, valamint a falunapokat is.

Az elvégzett foglalkoztatói ellenőrzések során azt tapasztalták, hogy az egyszerűsített foglalkoztatáson még van mit javítani. Elmondható, hogy a megállapítások döntően az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatosak. Egyik hiba, hogy az adózó a munka megkezdése előtt nem jelenti be az alkalmazottat, hivatkozva arra, hogy próbamunkát végez, vagy éppen a könyvelőt nem tudta elérni, vagy arra hivatkozik, hogy az ellenőrzéskor akarta bejelenteni, csak más dolga akadt.

Néhány érdekes esettel is találkoztak idén nyáron az adóellenőrök. Előre bejelentkeztek egy szolgáltatás igénybevételére. A megbeszélt időpontban megjelentek a helyszínen, ahol a szolgáltatást előre kellett fizetni.  A szolgáltatás igénybevétele előtt még kértek a helyszínen lévő két hölgytől jégkrémet és üdítőt.

A próbavásárlásról, próbaszolgáltatásról a fizetést követően nyugtát, illetve egyéb bizonylatot nem kaptak. A revizor bemutatkozását követően az alkalmi munkavállaló eladó telefonálni kezdett és a telephelyen lévő faház mögé ment. Az ellenőrök a bejárati ajtónál várakoztak, majd pár perc elteltével érdeklődtek a másik eladótól, hogy van-e másik bejárata az épületnek.

Azt a választ kapták, hogy nincs. Ekkor az egyik adóellenőr benyitott az épületbe, ahol a "telefonáló" személy tartózkodott. Mint kiderült, a hölgy a hátsó ablakon mászott be, és egy régi típusú (már nem használható) nyugtatömbben rögzítette az ellenőrök által fizetett összeget. Az ellenőrzés során azonban elismerte, hogy utólag állította ki a nyugtát. Az adóhatóság eljárást indított az adózóval és az alkalmazottjával szemben egyaránt. 

 

Az akcióban munkanapokon és hétvégéken összesen 191 ellenőrzést végeztek. Ebből 114 volt a nyugtaadás, 69 a foglalkoztatói és nyolc az anyag-, áru-, árukészlet eredetének ellenőrzése. A Balaton partján szerzett ellenőrzési tapasztalatokról elmondható, hogy a nyugtaellenőrzések során a korábbi évek hasonló akcióit jóval meghaladóan, 35 százalékban tártak fel szabálytalanságot. A rendezvényeken az adózók vagy az alkalmazottak feledkeztek meg a nyugtakibocsátásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!