Gazdaság

2011.09.21. 17:01

Vendéglős SZÉP kártya terv októberre

Budapest - A kormány jövedelmezőbb és az érintettek számára könnyebben működtethető vendéglátást szeretne, és ehhez megfelelő közgazdasági, szabályozási környezetet akar teremteni, derül ki egy a napokban nyilvánosságra került határozatból.

Győrffy Árpád

A Veszprémi Turisztikai Egyesület petíciója kapcsán már írtunk a jogszabálynak arról a pontjáról, amiben a kormány október közepéig adott határidőt a nemzetgazdasági miniszternek a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglőkben használható változatának kidolgozására. A hivatalos megfogalmazás szerint egy jól azonosítható, új, a vendéglátás forgalmának növelését célzó béren kívüli juttatásra és az étkezési utalványok szabályozására kell javaslatot kidolgozni úgy, hogy január 1-től már használni is lehessen.
 
Az érintett minisztereknek jövő március végéig ki kell dolgozni a vendéglátás egészére vonatkozó ágazati stratégiát. Ebben be kell mutatni a szakma legfontosabb kitörési pontjait, alternatívát és iránymutatást kell adni ezek eléréséhez. 
 


A határozat szerint 2012 júniusának végéig felül kell vizsgálni a vendéglátással kapcsolatos jogszabályi környezetet is. A készülő intézkedési javaslatnak különös tekintettel kell lenni a szabályozás optimális jogszabályi szintjének megállapítására, a vendéglátás szakmai feltételeire, a vendéglátó üzletek üzletkör és üzletprofil szerinti megkülönböztetésére és minőségi védjegyrendszer feltételeinek szabályozására, valamint a közétkeztetésben az élettani szükségletnek és a diétás igényeknek megfelelő szolgáltatás biztosítására.
 
A vidékfejlesztési, a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás miniszter kapta március végéig szóló feladatként, hogy a vendéglátó szakmai szervezetek bevonásával kidolgozzák a vendéglátás jó higiéniai gyakorlatáról szóló nemzeti útmutatót. Az előírások könnyebb betarthatósága mellett biztosítani kell, hogy az uniós jogban megfogalmazott élelmiszerhigiéniai elvárások teljesüljenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!