Gazdaság

2011.10.04. 08:32

Államosítanak jövő januártól

Veszprém - Majd' ezerötszáz megyei önkormányzati intézmény kerül hamarosan, egy többlépcsős folyamatban az állam tulajdonába. A hírt Orbán Viktor jelentette be hétfőn.

Munkatársainktól

A miniszterelnök a megállapodást a 19 megyei közgyűlési elnökkel hétfőn írta alá. Az állam átveszi a megyei közgyűléseknél felhalmozódott 180 milliárd forint adósságot is. A fővárosi kórházak még idén, a megyei fenntartású egészségügyi intézmények pedig 2012 januárjában kerülnek ismét az államhoz. A többi városi kórház sorsáról jövőre döntenek majd. A változással kapcsolatban dr. Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban lapunknak elmondta, hogy szükségesnek és helyesnek tartja a kormány lépését.

- Ez lehet az első válasz a mára kialakult, tarthatatlan helyzet orvoslására. A központi irányítás jóval egyszerűbben tudja majd a szakembereket és pénzt úgy elosztani, hogy az optimális legyen minden betegnek. A Semmelweis-tervben már egyértelműen megmutatkoztak a centralizálás jelei, mely a jövőben megkönnyíti majd az egészségügyi ágazatban résztvevők közötti kommunikációt és együttműködést.

A kormány döntése szerint az államosítás során a felhalmozódott adósságokat és az egészségügyi intézményekhez tartozó ingatlanokat is átadják. Az egyes intézményi kérdésekről a jövőben az illetékes minisztériumok döntenek majd, illetve a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya is módosul. A 739 egészségügyi intézmény mellett 475 közoktatási, 132 szociális és 77 közművelődési intézmény státusa is változik.

Orbán Viktor bejelentése után telefonon hívtunk megyénkben több oktatási intézményvezetőt és fenntartó önkormányzatot, de sem az iskolaigazgatók, sem a polgármesterek nem nyilatkoztak. Arra hivatkoztak, hogy a részletek ismerete nélkül korai még a témáról beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!