Gazdaság

2012.01.24. 07:19

Megadóztatott vállalkozások

Megyei körkép - Az építményadó a települések egyik jelentős bevételi forrása. Van, ahol csak a vállalkozási célú épületek után vetették ki, máshol lakóingatlanok után is fizetni kell.

Munkatársainktól

A veszprémi önkormányzat tavaly decemberben fogadta el hatályos építményadó-rendeletét, tájékoztatott Prém József, az adóhivatal vezetője. Eszerint az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények esetében az adó mértéke - két kivételtől eltekintve - 1100 forint négyzetméterenként. 

Veszprémben a kivételek egyike a magánszemély 40 négyzetméter alapterületet el nem érő gépjárműtárolója, ekkor négyzetméterenként évi 350 forint fizetendő - feltéve, ha nem szolgál üzleti célt. A másik eset a vállalkozó adóalany lakása, amennyiben kizárólag lakás céljára szolgál, ekkor 300 forint a négyzetméterenkénti díj.  Az adó alapja minden esetben az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete, legyen szó lakásról, gyártócsarnokról, avagy kereskedelmi egységről - részletezte Prém József, a veszprémi adóhivatal vezetője.  

Bizonyos feltételek teljesülése mellett adómentességet élveznek a mozgáskorlátozottak a garázsukra, illetve a szerzői jogdíjas tevékenységet folytatók a tulajdonukban lévő műteremre. A veszprémi önkormányzat tavaly 1,060 milliárd forint építményadó bevételre tett szert, idén e címen 1,090 milliárd forint bevételt remélnek.

 


Pápán kis mértékben ugyan, de emelkedett az idei évtől a vállalkozásokat érintő ingatlan-adó. Az eddigi 950 Ftnégyzetméter helyett 1050 forintot fizetnek négyzetméterenként az ingatlanok után a vállalkozók - mondta el lapunk érdeklődésére Menyhárt László, a pápai polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának vezetője.

Tapolcán már több éve alkalmazzák az építényadót, a nem lakás céljára használt létesítmények esetében. A vállalkozások, kereskedelmi egységek a vonatkozó rendelet szerint 700 forint éves adót fizetnek az általuk igénybe vett ingatlan minden négyzetmétere után az önkormányzat felé. A díj mértéke nem változott a tavalyihoz képest, tájékoztatta lapunkat Császár László polgármester.

Devecserben a vállalkozások és a kereskedelmi egységek után is egységesen 600 forintot kell fizetni négyzetméterenként egy évben építményadó címén - tudtuk meg Toldi Tamás polgármestertől. Ajkán szintén egyformán adóznak a vállalkozások és a kereskedők, ebben a városban  1100 forintot kell fizetni négyzetméterenként évente. Az összeg nem emelkedett, Ajkán idén semmilyen adó mértékén  nem változtatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!