Gazdaság

2012.01.16. 16:24

Megfelezték a kamarai tagdíjat

Veszprém - A vállalkozások kötelező nyilvántartásba vétele jótékony hatással volt a tagdíjakra. Jelentős mérséklésről döntöttek a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendkívüli küldöttgyűlésén.

Tremmer Tamás

A kamarai törvény módosítása nyomán a gazdálkodó szervezetnek január 1-től nyilvántartásba kell vetetniük magukat a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. (Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági-, illetve ehhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozóipari tevékenységet folytatók.) A nyilvántartásba vételnek március 1-ig, az ötezer forintos regisztrációs díj megfizetésének március 31-ig kell eleget tenni. (E határidők a kamarai tagokra is vonatkoznak.) A kamarának június 30-ig nyilvánossá kell tennie a regisztráltak körét. Mindez a VKIK hétfői rendkívüli küldöttgyűlésén hangzott el.

Dr. Markovszky György elnök kifejtette, a regisztráltak számára a kamara a törvényben meghatározott térítésmentes szolgáltatásokat köteles nyújtani, mint például tanácsadás (gazdasági, pénzügyi, adózási), üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés. Ezek miatt a VKIK küldöttgyűlése olyan 17 oldalas feladattervet fogadott el, amelyben markánsan megkülönböztethetőek azok a pluszszolgáltatások, amelyek miatt megéri vállalni a kamarai tagságot.

Részben a regisztráció indokolja, hogy elkezdjék a vidéki irodahálózat kiépítését. Minél közelebb kívánnak kerülni tagjaihoz, hogy helyben biztosítsanak olyan konkrét szolgáltatásokat, amelyeket eddig csak a megyeszékhelyen vehettek igénybe. E stratégia mentén júliusban Ajkán, októberben pedig Pápán nyitnak irodát.

A küldöttgyűlés elfogadta a VKIK új tagdíjszabályzatát is. Eszerint az éves tagdíj felső határa 900 ezer forintról 480 ezerre apad. Az egyszerűség kedvéért 2012-től a nettó árbevétel alapján sávosan fizetnék majd a tagok. A legalacsonyabb tagdíj 15 ezer forint lesz. A kamarai tagdíjból a regisztrációs díj levonható. Tavaly 34 millió forint tagdíjbevételt regisztráltak, idén 16 millió forinttal terveznek. Ez is jól jelzi, hogy megfelezték a tagdíjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!