Gazdaság

2012.03.06. 11:11

Újfajta gyarmatosítás? - Az unióban nem egyforma mércével mérnek

Veszprém - Az unió ezer sebből vérzik, s a bajokra nem igen találnak megoldást. A lehetséges terápiát elemezte dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár, amikor népes hallgatóság előtt előadást tartott Veszprémben.

Tremmer Tamás

Dr. Csath Magdolnára még a legnagyobb rosszindulattal sem lehet azt mondani, hogy most, amikor ég a ház kezdi bírálni az uniót. Már 15 évvel ezelőtt hangoztatta fenntartásait, de a könyvben is megírt gondolatait elhallgatták. Veszprémi előadásán emlékeztetett rá, hogy mielőtt uniós tagok lettünk, viccként elsütötte: ahova hazánk belép, az azonnal tönkremegy. És tessék!

Európa leszakadóban van, Ázsia feljövőben, az USÁ-ban nincs akkora gond, mint amekkorát sugallnak róla, állította. Az uniónak szerinte több baja is van, például túlzottan bürokratikus és rendkívül centralizált, hiányzik az innovációs képesség. Európa központra és perifériára szakadt, ahol az előbbi - Németország és Franciaország - uralkodik a többiek felett. Az eurozóna létrehozása politikai, gazdasági érdek volt, s most Görögország szép lassan hullik ki belőle. Kifejtette, amíg hiányzik az egységes gazdaságpolitika, nem lát esélyt a kilábalásra. Szerinte a tagországokkal nem egyformán járnak el, míg a nagyok - a központ - magukat ösztönzik, akár túlköltekezés árán is, addig a kisebbekkel, így hazánkkal szemben megszorításokat várnak el.

Szerinte egy ilyen helyzetben ragaszkodni a háromszázalékos államháztartási hiányhoz, értelmetlen. Be kell indítani a gazdaságot, de ezzel a korláttal nem lehet! Ha a kormánynak nem kellene ragaszkodni ehhez a szinthez, beruházásokat tudna indítani, amivel segíthetné a gazdasági folyamatokat. Persze nem a Kossuth tér átépítésére, a ferihegyi repülőtér átnevezésére, és a többi pénzköltésre kellene költeni! A probléma megoldása érdekében a Magyar Nemzeti Bank is vásárolhatna államkötvényt. Van ott pénz, állítása szerint az MNB tartalékai az államadósságnak közel a felére rúgnak.

Ha az országnak sikerül megállapodnia az IMF-fel - efelől kétsége sincs - akkor komoly megszorítás zúdul ránk. A jelenlegi súlyos gazdasági válság még mélyebb lesz, az intézkedéseket cégbezárások, a munkanélküliek számának ugrásszerű növekedése követi. Az emberek külföldön keresik majd a boldogulást, az ország humántőkéje pedig romlik. Ha viszont felpörgethetnénk a gazdaságot, ezzel éppen ellentétes folyamatok indulhatnának el.

A napokban írták alá az uniós pénzügyi paktumot, ami szerinte tipikusan rossz terápia. Újabb bürokráciát zúdít hazánkra (is). Az államháztartási hiányt 0,5 százalékra kell levinni, amitől az aláírók nagyon messze vannak. Aki ezt nem teljesíti, jön a büntetés, meg az uniós biztos. Egy külföldi mondja majd meg, mire költhet az ország. Ez racionális? - kérdezte. Ha egy ország nem dönthet a saját sorsáról, az nem más, mint gyarmatosítás, nyomatékosított.

 

Lemaradóban

Hazánk az 58 országot vizsgáló versenyképességi rangsorban - amit svájci szakemberek készítettek - 2005-ben még az összetett 26 helyen állt, 2010-ben pedig a 47-en. Az egyes kategóriákat külön vizsgálva látható, hogy a működő cégek versenyképessége terén 50., a gazdaság állapota terén 44., a kormányzás minősége és hatékonysága terén az 52. helyen álltunk. Az összesített helyezésünknél viszont jobban szerepeltünk az infrastrukturális területen (benne a humán infrastruktúrával), ahol 35. voltunk. Dr. Csath Magdolna ezért állította azt, hogy hazánknak a tudással, a szürkeállománnyal kell versenyképesnek lennie, nem pedig az olcsóságával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!