Gazdaság

2012.11.12. 11:38

Ki mossa ki a mosoda szennyesét?

Gyarmat - Munkaerőt toboroz egy frissen induló mosoda. Csakhogy lehet, a cég mégsem olyan tiszta, mint amilyennek tűnik.

Tremmer Tamás

A falvakban kifüggesztett hirdetmény sokak érdeklődését felkeltette: az egykori gyarmati pékség helyén újonnan induló mosodába kerestek munkatársakat. A megadott címen nagy volt a tolongás. A ház előtt nem csak azok nyüzsögtek, akik munkát kerestek, hanem azok is, akik a jogos jussukat követelték. Úgy vélték, az új cég nem is annyira új, hanem a bakonyszombathelyi N&M Group Kft. "reinkarnációja", amely több embernek több tízezer forinttal tartozik. Hitüket megerősítette, hogy akik Gyarmaton elbeszélgettek a munkát keresőkkel, azokat mind ismerték azok, akik korábban már megfordultak Bakonyszombathelyen.

Ott volt például Nagy Sándor is, aki az N&M Group Kft. nevében szerződtette őket Bakonyszombathelyre. A férfi munkatársunknak kifejtette, minden látszat ellenére a gyarmati társaság teljesen új, semmi köze a bakonyszombathelyihez. Gyarmaton ő is alkalmazottként volt jelen. Az N&M egyébként csődbe ment. Tudomása szerint csak egy-két embernek nem fizettek, a többiek elmaradt bérét rendezték.

A valóság ennek ellentmond, a ház előtt legalább hat-nyolc embert találtunk, akik hiányzó pénzükért demonstráltak. Elmondták, az elején feketén foglalkoztatták őket, a munka végeztével naponta fizettek. Később alkalmazták őket. A munkaviszony a hónap elején kezdődött, s a következő hónap 10-ig tartott. Fizetéskor ugyanis azzal szembesültek, becsapták őket, ezért felmondtak. Azóta is futhatnak a pénzük után. Ők jártak jobban, mert csak pár tízezer forinttól búcsúzhattak, akiket viszont hónapokon keresztül hitegettek, akár százezret is bukhattak. Volt olyan ember, aki havi 440 órát dolgozott! A hatóságok kijátszása rutinszerűen ment, amikor jött a munkaügyi felügyelőség, az embereket a padlásra terelték, ahol órákat dekkoltak. Más beperelte a céget, de sok reménye így sincs, hogy megkapja a pénzét. Volt, aki azért jelentkezett, mert abban bízik, szükség van rá, de csak akkor áll munkába, ha megkapja a járandóságát.

 

A gyarmati mosodába 12-15 ember felvételét tervezik, 2-3 héten belül indulhatnak. A hirdetésre legalább 50-60 ember jelentkezett a szomszédos falvakból. A térségben alig van munkalehetőség, így ez reménysugár számukra. Az sem szegi kedvüket, hogy a mosodával kapcsolatban sokan kiteregették a szennyest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!