Gazdaság

2013.02.14. 19:52

Bizalom és bizonytalanság a gazdasági évnyitón

Miközben a miniszterelnök-helyettes a külföldi befektetők óriási bizalmáról, addig a vezető elemző a gazdaságpolitika bizonytalanságairól beszélt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos gazdasági évnyitó rendezvényén.

Tremmer Tamás

Az utóbbi években nehéz időket éltünk, most pedig a választóvonal előtt állunk. Fel kell készülnünk a következő uniós pénzügyi ciklusra, hogy minél jobban ki tudjuk használni a forrásokat, mondta Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén dr. Markovszky György kamarai elnök.

A hagyományos gazdasági évnyitón ezúttal is felszólalt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, akinek meggyőződése, hogy négy év elegendő ahhoz, hogy a magyar gazdaságot új pályára állítsák. Kijelentette, a magyar dollárkötvény iránti nagy érdeklődés, a hatszoros túljegyzés azt mutatja, hogy a külföldi befektetők bizalommal viseltetnek a magyar gazdaságpolitika iránt. Az új gazdasági alapokat letették, a kormány feladata, a gazdasági növekedés beindítása, úgy, hogy már a hazai vállalkozók is érezzék a stabilitást.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Porga Gyula veszprémi polgármester az évnyitón (Fotó: Gáspár Gábor)

Sebezhetőek vagyunk

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter előadásában beszélt arról, hogy a döntések felgyorsítása érdekében létrehozták a nemzeti fejlesztési kabinetet. A meg meglévő források 95 százalékát már operatív programokba sorolták, 80 százaléka már jóváhagyott szerződésekkel, támogatással bír. 2013 év végig 1500 milliárd szeretnének kifizetni, ami nem kis feladata, de az apparátus felkészült rá. A likviditási problémák megelőzése miatt 30 százalékra növelték az előlegfizetés mértékét. Szólt arról is, hogy a vállalkozások számára közvetlenül igénybe vehető források kimerültek, a pályázatokat forrás hiányában fel kellett függeszteni.

A miniszter a jövőről szólva azt mondta: a 2014-20-as európai uniós költségvetési periódus más megközelítést igényel. A pályázati források közel hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják fordítani, de erről még az unióval is meg kell egyezni. A flottabb, gyorsabb eljárások miatt az intézményi rendszeren is változtatni kívánnak, de ezt ugyancsak egyeztetni kell az EU-val.

Az MKB Bank vezető elemzője, Kondrát Zsolt elemzője beismerte, ő a pesszimistább elemzők közé tartozik, de mégsem tudott kellően az lenni. Az éves gazdasági visszaesést ő 1,6 százalékosra prognosztizálta, a csütörtökön közzétett KSH jelentés szerint 1,7 százalék volt a GDP csökkenése. Tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal esett a magyar GDP az előző év utolsó negyedévhez képest. Mindezek jelzik az akut problémát: hogyan lesz itt növekedés?

A világgazdaság idén kissé gyorsul, de a növekedés törékeny marad. Hazánk is emelkedhet, de bármi megakaszthatja a kedvező folyamatot. A tartósan magasabb növekedéshez új gazdaságpolitikára van szükség. Erre az évre és 2014-re is teljesíthetőnek tűnik a három százalékos költségvetési hiánycél, csakhogy a költségvetés 200 milliárd forintnyi kockázatot tartalmaz! Éppen ezért szerinte a túlzott deficit eljárás alól csak újabb fiskális kiigazítás árán kerülhetünk ki. A sebezhetőségünk egyelőre fennmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!