Gazdaság

2013.02.17. 19:45

Látszik az agrárium rossz éve

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 negyedik negyedévében 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - a KSH szerint.

Varga Ibolya

A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a gyorsbecslése alapján.  A számok azt mutatják, hogy   az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a múlt év negyedik negyedévében. A GDP-ben összesen hatszázalékos súllyal szereplő információ, kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás teljesítménye nőtt, a 22 százalékos súllyal rendelkező ipar, valamint a három-négy százalékos súlyú építőipar és mezőgazdaság teljesítménye esett.  

Az agrárszféra  teljesítménye a harmadik negyedévben 20 százalékkal csökkent, és a friss gyorsbecslés szerint hasonló visszaesés volt a negyedik negyedévben is.  Az ipari termelés is 0,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, a negyedik negyedévben ennél is gyengébb teljesítményt produkált az ipar. A KSH többi adatsorából az is kiderül, hogy a külkereskedelmi forgalom is valamelyest  visszaesett a múlt év utolsó hónapjában, és a kiskereskedelmi forgalom is zsugorodott a múlt év utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.  A hivatal szerint  a  későbbi végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. Az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett - a várakozásokkal összhangban - a tavalyi GDP - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

Tavalyelőtt  1,6, 2010-ben 1,3 százalékos volt a GDP növekedése a 2009-es 6,7 százalékos zuhanás után


A visszaesés minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az  Európai Unió (EU) elhúzódó válsága miatti csökkenő exportmegrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet.   Idén Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog. Ennek előjelei a pozitív beszerzésimenedzser-index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetők. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti.

Más gazdasági elemzők éves alapon két százalékot meghaladó visszaesést jeleznek, és a következő év egészében 1,5 százalékos GDP-zsugorodással számolnak.  






Hatott az euróövezeti adósságválság  

A tavalyi negyedik negyedévben a recesszió további mélyülése azért sem meglepő, mert a német gazdaság is fél százalékkal zsugorodhatott a harmadik negyedévhez képest. Az év egészében mért nagyobb visszaesés túlnyomórészt a rendkívüli aszálynak, a vártnál hosszabb és mélyebb euróövezeti adósságválságnak volt köszönhető, amit a kormányzati intézkedések és a bizalomhiány csak felerősített. Csak az aszály önmagában egy  százalékponttal ronthatta a tavalyi GDP-t.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!