Gazdaság

2013.12.17. 08:36

Vadászati fórum - A javukat szolgálták

Bakonybél - Az elmúlt három évben olyan mennyiségű jogszabályi változás történt amilyenre az elmúlt 50 évben nem volt példa. Ami örömteli, hogy ezek a módosítások a vadásztársadalom javát szolgálták.

Tremmer Tamás

Mindez dr. Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogi bizottságának elnöke jelentette ki Bakonybélben. A Veszprém Megyei Vadászkamara hagyományosan a településen tartja utolsó nagy rendezvényét, a megyei vadászati fórumát, amely Bakonyi Vadászesték nyitóeseménye is egyben.

Fotó: Gyurom János

Dr. Székely István kiemelte, hiába érezték a vadászok, hol szorít a cipő, eddig nem történt változás. Most szerencsére kedvező fordulat állt be, ki tudták gyomlálni az életszerűtlen jogszabályokat. Így például előrelépés történt a fegyverhasználat, a lőfegyverek, tőrök szállíthatósága, reklámozhatósága terén is.

Jelezte, az orvvadászat immár kezelhetetlen méreteket öltött. A Büntető Törvénykönyv módosítása nyomán az orvvadászat szabálysértésből bűncselekménnyé vált, talán ez visszatartja a rapsicokat. Szólt arról is, hogy immár többkörös vitára bocsátották az új vadászati törvény tervezetét. A végleges változat a választásokat követően léphet hatályba, ezektől további kedvező hatásokat vár.

Szabó Ferenc Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettes arról beszélt, hogy a kormányzat a vadászat teljes vertikumát támogatja. Hazánkban 60 ezer vadász, 3600 hivatásos vadász, és 1400 vadászatra jogosult van. Több éves veszteséges tevékenység után 2012-ben sikerült elérni a pozitív gazdálkodást. Az ágazat 20,3 milliárd forint árbevétel és 18,9 milliárd forint kiadás mellett 1,4 milliárd forintos egyenleget produkált. Veszprém megyében úgyszintén pozitív a mérleg az 1,8 milliárd forintos árbevétel 295 millió forint eredményt tartalmazott.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságágának vadászati osztályvezetője, Hárshegyi Márk számadatokkal érzékeltette a nagyvad létszámának emelkedését. 1960-ban 11700 darabos volt az országos nagyvad teríték, ami 20 évvel később 93546-ra ugrott. 2002-ben a nagyvad teríték meghaladta a 220000-t, 2012-ben pedig a 322000-t, ez utóbbiból 160000 darab vaddisznó volt. Veszprém megyében hasonló a trend.

A nagyvad létszám emelkedésével párhuzamosan emelkedik az erdei-, a mezei vadkár mértéke és a gépjárművel való ütközések száma is. Éppen ezért országos nagyvad apasztási program indul, aminek célja a vadlétszám 15 évvel ezelőtti szintjének beállítása.

Fotó: Gyurom János

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke értékelte a szervezet teljesítményét. A jövőről szólva kifejtette, erősíteni fogják a kamara tevékenységét, folytatják a szakmai képzéseket, továbbképzéseket. A hagyományos vadászati rendezvényeiket a nagy sikerre tekintettel természetesen megtartják. Legközelebb Sümegen találkoznak, február 1-én itt tartják a harmadik erdész-vadász bált.

A rendezvényen elismeréseket is átadtak. A Hubertus kereszt arany fokozatát vehette át Juhász László. Veszprém megye Vadgazdálkodásáért kitüntetést kapott Czene Sándor. A Bakony Vadásza díjat Szajkó István érdemelte ki. Nimród-érem birtokosa lett dr. Szekrényes Tamás, Sándor István, Pethő Jenő és Takács József. A Magyar Vadászatért Érdeméremben részesült Máhl Ferenc. A Vadászkamarai Aranyérmet Baracskay Lajos kapta. A Gróf Nádasdy Emlékplakett pedig Fekete István Vadásztársaságnak jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!