Gazdaság

2014.01.08. 12:11

Reflektorfényben a sokféleség

Csopak - Az Európai Bizottság megalapítja a Natura 2000 díjat, hogy elismerje az európai természetvédelem legkiválóbb bevált módszereit.

Tremmer Tamás

A Natura 2000 a biológiai sokféleség szempontjából értékes védett területek hálózata, amely az Unió területének körülbelül 20 százalékát fedi le. Az érintett területek gazdag növény- és állatvilágnak nyújtanak otthont. A természet védelme mellett a hálózatnak számos társadalmi és gazdasági előnye is van.

Európa lakosai számára nagyon fontos a természetvédelem, de kevesen ismerik a Natura 2000 kezdeményezést. Egy nemrég készült Eurobarométer felmérés azt állapította meg, hogy tízből kilenc európai súlyos problémának tartja a természetes élőhelyek pusztulását, valamint azt, hogy bizonyos állat- és növényfajok veszélyeztetettek vagy el is tűnnek. A legtöbb európai polgár szerint a természetvédelem fontos szerepet játszik az értékes szárazföldi és tengeri területek pusztulásának megakadályozásában (az ezzel egyetértők aránya 99 százalék és 83 százalék között alakult a tagállamokban). A válaszadóknak azonban mindössze 27 százaléka hallott már a Natura 2000-ről.

Az új, évente odaítélt díj célja az, hogy ismertebbé tegye a hálózatot, bemutassa a Natura 2000 területek változatosságát, és elismerje a legkülönfélébb tevékenységek terén elért kiemelkedő eredményeket. Minden évben öt díjat adnak át, különböző területeken: a kommunikáció, a természetvédelmi fellépések, a társadalmi-gazdasági előnyök, az érdekek/ szempontok összeegyeztetése, valamint a hálózatépítés és határon átnyúló együttműködés terén.

A díjra bárki pályázhat, akit közvetlenül érint a Natura 2000 kezdeményezés. A jelentkezési határidő 2014. február 18. Az első Natura 2000 díj kitüntetettjeinek nevét 2014 májusában jelentik be, és a nyertesek egy Brüsszelben tartott, rangos ünnepségen vehetik át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!