Gazdaság

2014.02.07. 17:10

Családoknak cseppen

Veszprém – Mostanában kapjuk meg az idei évi első fizetésünket, egy könyvelőiroda segítségével néztük a változásokat.

Varga Ibolya

A személyi jövedelemadóra (szja) vonatkozó törvényben idén kevés az érdemi változás, a családi járulékkedvezmény bevezetésének köszönhetően főként a többgyermekes, alacsony jövedelmű munkavállalók számíthatnak arra, hogy több marad a fizetési borítékjukban. Az idén életbe lépő jogszabály-módosítások a korábbi éveknél kevésbé látványos változásokat eredményeznek a nettó fizetésekben.

Elsősorban nem az szja-törvény, hanem a társadalombiztosítási ellátásokat szabályozó törvény módosítása eredményezi a legszembetűnőbb változásokat. A 2011-ben bevezetett családi kedvezmény célja az volt, hogy több pénzhez juttassa a munka mellett gyermeket nevelőket. Az szja-alapot csökkentő kedvezmény mértéke egy vagy két kedvezményezett eltartott esetén gyermekenként havi 62 500 forint, három vagy annál több eltartott esetén már gyermekenként havi 206 250 forint.

Főként a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében fordult elő, hogy a bruttó bér alacsonyabb volt, mint az érvényesíthető kedvezmény, ezért az érintett családok nem tudták megfelelő mértékben kihasználni. Az idei jogszabályváltozás eredményeképpen az így fennmaradó kedvezmény – sorrendben – a tárgyhónapban fizetendő természetbeni egészségbiztosítási járulék (négy százalék), pénzbeli egészségbiztosítási járulék (három százalék) és nyugdíjjárulék (tíz százalék) terhére is érvényesíthető. Az igénybe vett családi járulékkedvezmény sem az ellátásra való jogosultságot, sem az ellátások összegét nem befolyásolja.


A mostantól alkalmazott családi járulékkedvezmény mind kétszázezeres, mind háromszázezer forintos bruttó bér esetén több mint húsz százalékkal emeli meg a nettó bér szintjét, ily módon a bruttó fizetést a munkavállaló szinte teljes egészében kézhez kapja. A két bérszint között a különbség az, hogy a kétszázezer forintos bruttó havibér mellett a családi járulékkedvezmény bevezetésével sem válik lehetővé a három gyermek után járó családi adókedvezmény teljes ösz-szegének kihasználása. Ebben az esetben – a jogszabály adta új előnyöket kihasználva – a 618 750 forint igénybe nem vett harmada, 206 250 forint vagy közösen érvényesíthető, vagy az adott évre vonatkozó adóbevallásban megosztható a közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal.

Még négyszázezres bruttó fizetés mellett is több mint tízszázalékos a tavalyi szinthez képest bekövetkező fizetésnövekedés. A 618 ezer forint feletti bruttó bér esetén a munkavállaló már eddig is teljes egészében képes volt kihasználni az adóalap-csökkentést, így idei bérpozíciója az új kedvezmény hatására már nem változik.Fontos tudnivaló, hogy azok az elvált szülők, akik bírósági döntés alapján felváltva gondozzák gyermeküket, ötven-ötven százalékban érvényesíthetik a családi kedvezményt – éppen úgy, ahogy a családi pótlékot kapják.

A kedvezmény múltjáról Hajnal Péter, az említett könyvelési és bérszámfejtési társaság egyik partnere azt fejtette ki: a többéves folyamat során az egykulcsos családi szja rendszere mostanra teljesedett igazán ki. Bár mindkét elemet már 2011-ben bevezették, a valódi 16 százalékos szja-kulcs a szuper-bruttó két lépcsőben való kivezetése után, 2013-ban vált valósággá, míg a családi adókedvezmény az idei járulékkedvezmény bevezetésével lett megfelelően érvényesíthető az érintett családos adózók számára. Idén tehát végre a leginkább rászorulók, az alacsony jövedelmű többgyermekesek lettek a jogszabályváltozások fő nyertesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!