Gazdaság

2014.04.01. 10:37

A változások gyűrűjében

Ha van valami, amire azt lehet mondani, sűrűn változik, a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabály ilyen, ezért nem árt áttekinteni a módosításokat.

Tremmer Tamás

Súlyos szankciói vannak, ha valamely vállalkozás „elcsúszik” a termékdíj fizetési kötelezettséggel. Ráadásul a jogszabály minden évben változik, a tisztánlátáshoz szakember szükséges. Éppen ezért a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évente megszervezi a termékdíj fórumot, ezzel is segítve a vállalkozókat. A keddi eszmecserén Sztruhár Imre, a Green Tax Consulting Kft. tanácsadója szedte csokorba a legfontosabb jogszabályi változásokat.

Elmondta, nem keletkezik kötelezettség, ha a termékdíjköteles terméket belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó veszi meg, de az eladó a terméket igazolt módon külföldre kiszállítja. Kereskedelmi csomagolószernek kell minősíteni az italcsomagolásra használt, polivinilklorid műanyagból készült címkét (az egyéb anyagból készült címke nem kereskedelmi csomagolószer).

Az újrahasználható csomagolószerek esetőben több új könnyítő szabály lépett hatályba ez évtől. Így például nem minősül saját célú felhasználásnak a belföldi gazdálkodó tulajdonában lévő újrahasználható csomagolószer elválasztása a külföldről behozott terméktől. Az újrahasználható csomagolószerek első belföldi bérbeadójának nem kell termékdíjat fizetni, ha a környezetvédelmi hatóság által engedélyezett bérleti rendszert üzemeltet.A résztvevők a napi gyakorlatból hozott kérdésekkel fordultak az előadóhoz, aki alapos és kimerítő válaszokat adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!