Gazdaság

2014.05.30. 06:16

Külföldről már nem fénylik a Balaton

Megyei körkép – Lassan visszatérnek az ingatlanpiaci vásárlók, a szakemberek szerint élénkül a kereslet a balatoni nyaralók, üdülők, hétvégi házak iránt.

Tremmer Tamás

Jelentősen élénkült a kereslet a nyaralók, üdülők, hétvégi házak iránt, ami tavasszal-kora nyáron nem meglepő, ez jelenti a főszezont ebben a piaci szegmensben. Nyaralók tekintetében továbbra is a Balaton a sláger, közölte Kosztolánczy György ügyvezető igazgató.

Az északi parton Balatonfüred ingatlanpiaca produkált szép számokat, 2013-ban 12 százalékkal drágábban keltek el az ingatlanok, mint egy évvel korábban; az átlagos négyzetméterár 284 ezer forint volt. A szomszédos Balatonalmádiban átlagosan 165 ezer forintot fizettek négyzetméterenként.

Az értékesítők úgy látják, az északi parton kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyekért átlagosan 350-500 ezer forintot kérnek négyzetméteréért, de Balatonfüreden akár egymillió forintért is kínálhatják. A vevők nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek. Nő a külföldi kereslet is, a német és a holland vevők azonban inkább a parttól messzebb, 10-12 kilométerre fekvő kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek egy évben, tájékoztatott Kosztolánczy György.

Észrevehető a kereslet növekedése, számolt be tapasztalatairól Torma Steffi, az egyik ingatlaniroda vezetője. Az további jó hír, hogy már nem csak nézelődnek az emberek, hanem újra megjelentek a fizetőképes vevők is, ennek köszönhetően egyre több az üzletkötés.

Fotó: Stiger Ádám

A vevők elsősorban az olyan kisebb árfekvésű ingatlanokat keresik, amelyekből kevés van a tónál. A legtöbb eladás a 10-15 millió forint közötti ártartományban történik. Keresettek a 71-es főút alatti ingatlanok, minél közelebb a vízhez, a másik oldalon pedig a panorámás ingatlanok iránt van igény.

Arról még nem tudott beszámolni, hogy az árak is emelkedni kezdtek volna, de az már biztos, hogy a trend megfordulni látszik: eddig vásárlói piac volt, vagyis a vevők voltak kedvezőbb alkupozícióban, most viszont inkább már egyre inkább az eladóknak kedvez a piaci helyzet.

A vevők között elsősorban a fővárosiak a jellemzőek, vagy hazánk nagyobb városaiból jönnek, és bíznak benne, a jövőben a külföldiek számára is egyre vonzóbb lesz a Balaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!