Gazdaság

2014.07.02. 12:29

Nem jellemző a csődeljárás

Megyei körkép – A csődeljárás a megszűnés előtti utolsó mentsvár a nehéz gazdasági helyzetbe került vállalkozások számára, mégsem élnek vele. Veszprém megyében tíz év alatt mindössze 25 csődeljárásra volt példa.

Tremmer Tamás

Szomorú sors vár a megrendült anyagi helyzetű, adósságokat felhalmozó gazdasági társaságokra: felszámolási eljárással a cég megszűnik. Van azonban számukra egy utolsó mentsvár: a csődeljárás, amelynek során az adós — a csődegyezség megkötése érdekében — fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet.

Az eljárás során adósnak nevezzük azt a gazdálkodó szervezetet, amely tartozását (tartozásait) az esedékességkor nem tudta vagy előreláthatóan nem tudja kiegyenlíteni. Hitelező pedig az, akinek az adóssal szemben jogerős és végrehajtható bírósági, hatósági határozaton alapuló, nem vitatott vagy elismert vagyoni követelése van, tájékoztat a feketeslita.hu internetes portál.

A meghatározott ideig tartó csődeljárás alatt a vállalkozásnak lehetősége van megállapodni a hitelezőkkel az adósság rendezésének feltételeiről. Az egyezséget írásba kell foglalni. A bíróság az egyezséget akkor hagyja jóvá, ha ahhoz csatolják a törvényi feltételek teljesülését igazoló jegyzőkönyveket, megállapodásokat, nyilatkozatokat. Ha az egyezség megfelel a törvényben foglaltaknak, a bíróság végzéssel azt jóváhagyja, és a csődeljárást befejezetté nyilvánítja.

A csődegyezség elmaradásakor a bíróság a csődeljárást megszünteti, ezt követően a felszámolási eljárásban hivatalból állapítja meg az adós fizetésképtelenségét, és elrendeli az adós felszámolását.

Az Egyesített Feketelista adatai szerint Veszprém megyében 2004. május 10-e és 2014. július 1. között összesen 25 csődeljárásra volt példa. Az idei év első félévében mindössze kettő cég – a balatonkenesei Egyetértés 2000 Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., valamint a veszprém-gyulafirátóti GMS-Prodiv Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. - élt a csődeljárás kínálta megállapodási eséllyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!