Gazdaság

2014.08.13. 13:53

Saját döntés is lehet a vég

Jogutód nélkül is megszűntethetők cégek, feltéve, ha nem fizetésképtelen. Ilyen estekben végelszámolásnak van helye, aminek eredményeként a céget törlik a cégjegyzékből.

Tremmer Tamás

Adódhat olyan helyzet egy vállalkozás életében, amikor a társaság befejezi tevékenységét, s jogutód nélkül megszűnik. A jogszabály ilyen esetekben végelszámolásra ad lehetőséget, feltéve, hogy a végelszámolás során felmerülő összes költséget, kiadást (és a többi) a cég fedezni tudja.

Végelszámolásra a cég legfőbb szervének elhatározása alapján, vagy a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásban hozott határozata alapján (kényszer-végelszámolás) kerülhet sor. Végelszámolás nem határozható el a cég fizetésképtelenségét megállapító végzés kézhezvételét követően, a felszámolás elrendelésével pedig a folyamatban lévő végelszámolás megszűnik. A végelszámolás kezdő időpontja a jogutód nélküli megszűnésről rendelkező határozatban megállapított időpont, ami nem lehet korábbi, mint a határozat kelte.

A cég legfőbb szerve végelszámolóvá bárkit megválaszthat, ha az a vezető tisztségviselővel szemben támasztott követelményeknek megfelel, és a megbízatást elfogadja. Végelszámolóvá a feladat ellátására alkalmas jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság is választható.

A végelszámolás tárgya a cégnek az a vagyona, amellyel a cég a végelszámolás kezdő időpontjában rendelkezik, továbbá az a vagyon, amelyet ezt követően a végelszámolás folyamata alatt szerez. A végelszámoló a végelszámolás során felméri a cég vagyoni helyzetét, behajtja követeléseit, kiegyenlíti tartozásait, érvényesíti jogait és teljesíti kötelezettségeit, vagyoni eszközeit pedig szükség esetén értékesíti. A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a cég tagjai (részvényesei) között pénzben vagy természetben felosztja, és megszünteti a cég működését.

A végelszámolást a végelszámolás kezdő időpontjától számított legkésőbb három éven belül be kell fejezni. Ha a cég törlésére irányuló kérelem benyújtása három éven belül nem történik meg, a cég kényszer-végelszámolására kerül sor.

A feketelista.hu portál adataiból kiderül, hogy Veszprém megyében 2004. július 1-e és 2014. augusztus 7-e között összesen 2519 cég esetében volt végelszámolás. A végelszámolások száma az elmúlt öt évben érdekesen alakult: 2010-ben 270, 2011-ben 668, 2012-ben 416, 2013-ban 255, 2014-ben (augusztus 7-ig) összesen 111 esetben került sor ilyen eljárásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!