Gazdaság

2014.10.28. 18:45

A bérfőzdéknek lőttek?

Amennyiben a nyilvánosságra került változatban fogadják el a jövedéki törvényt, az a bérfőzésnek a „Mohácsát" jelenti. Ráadásul újabb EU eljárást fog generálni, mert adómentesen nem lehet alkoholt előállítani, véli a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete.

Tremmer Tamás

Összesen évi 86 liter 50 fokos párlatot főzhetnének házilag ezer forintos éves jelképes adó megfizetése mellett a 18. életévüket betöltött gyümölcstermelők 2015-től - legalábbis a jövedéki törvény módosítására benyújtott kormányzati javaslat szerint. Akinek nincs gyümölcsöse, ezután nem készíthetne otthon pálinkát. A bérfőzetésben készített, 50 fokos párlatokat 86 literes éves mennyiségig literenként 835 forintos jövedéki adó terhelné, miközben eddig mind a házilag készített, mind a bérfőzetett pálinkák – 86 literes, 50 fokos mennyiségig – adómentesek voltak.

A törvényjavaslathoz a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete összeállította javaslatait, tájékoztatta a Naplót Csalló Jenő. Az egyesület elnöke az előzmények kapcsán megemlítette, az EU-hoz történő csatlakozás felkészülése jegyében 2002-ben a Magyar Élelmiszerkönyvben definiálták a pálinkát. 2004. május 1-jén a csatlakozási szerződésben a pálinka nevet levédték, amit a Magyarországon több évszázados hagyománnyal rendelkező bérfőzés tett lehetővé. Ezzel egy időben a bérfőzés keretében előállított párlatra - a gyümölcstermesztő háztartások részére – a nemzeti szeszadó 50 százalékáig adókedvezményt vezettek be meghatározott mennyiségi korlátozással.

2010-ben a kedvezményes szeszadóra vonatkozó egyezmény egyoldalú felmondása miatt az Európai Bizottság, majd az Európai Bíróság egyaránt elmarasztalta Magyarországot. Az ítélet értelmében a bérfőzött párlat és a magánfőzés keretében előállított párlat azonos megítélés alá esik, a magánfőzött párlatra sem megengedett az adómentesség. Csalló Jenő szerint mindez azt is jelenti, hogy a törvénytervezetben szereplő, a magánfőzők által utólag fizetendő 1000 forint regisztrációs díj nem felel meg a bírósági határozatban foglaltaknak. Úgy vélte, a törvénytervezetben megfogalmazottak a feketegazdaságot erősítik, ellehetetlenítik a legálisan működő bérfőzdéket és veszélyeztetik a vagyon- és életbiztonságot.

A bérfőzdék jelenleg 800-1200 forintért főznek egy liter 50 százalékos párlatot. A kedvezményes szeszadó 833 forinttal drágítja (megduplázza) a főzést. Az ellenőrizetlen magánfőzés keretében – főleg az 50 literesnél nagyobb főzőüsttel rendelkezők- jelenleg is (jogellenesen, kvázi bérfőzdeként működve) 600-700 forintért állítanak elő egy liter 50 százalékos párlatot. Tapasztalataik szerint az így előállított párlat jelentős hányada a jövedéki adó és ÁFA megfizetése nélkül bekerül a feketegazdaságba. Az árolló szétnyílik, még inkább versenyhátrányba kerülnek a bérfőzdék.

Azt javasolják, hogy minden főzőberendezéssel rendelkező magánszemélynek legyen regisztrációs kötelezettsége 2015. január 15-ig. Az 50 literes, vagy annál nagyobb űrtartalmú berendezést a Vám- és Pénzügyőrség szakemberei zárják le, lássák el műszaki zárral. A magánfőző előre jelentse be főzési szándékát és időpontját, valamint a tulajdonában lévő cefre mennyiségét a Vám- és Pénzügyőrségnek. A magánfőző tulajdonában lévő cefre mennyisége után kelljen befizetni a kedvezményes szeszadót. A főzés befejezését követően újra legyen műszaki zárral ellátva az 50 literes, vagy annál nagyobb készülék. Az egyesületi elnök jelezte, mindezzel kielégítenék a bírósági határozatban foglaltakat, lehetővé tennék a magánfőzést, ugyanakkor korlátoznák a feketegazdaságot erősítő, üzemszerű működést lehetővé tevő nagyobb készülékkel való visszaélést.

 

A Pannon Pálinkafőzők Egyesülete tagjai között vannak, akik az egész életüket tették rá erre a szakmára, ebből élnek. Nyugdíj előtt felteszik a kérdést, mihez kezdjenek, miből éljenek meg a törvény hatálybalépését követően?

Az elmúlt időszakban több magánfőző berendezés felrobbanása vált vezető hírré a médiában: Devecser, Csögle, Veszprém, Tiszaföldvár, Simontornya, Gyöngyössolymos, Győrszentiván, Jászkarajenő, Pécs (Makra-tető), Sándorfalva, Marcali, Velény. A 12 esetből tíz az elmúlt négy évben történt. A hozzáértés hiánya tüzeket okozott, emberéleteket követelt! Ezt nem szabadna folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!