Gazdaság

2014.10.28. 12:16

A lánctartozásokat fel kell számolni

Veszprém – Egyes becslések szerint az építőipari lánctartozások nagysága eléri a 400 milliárd forintot, mások szerint ennek értéke akár 1000 milliárd is lehet. Bármekkora is ez az összeg, a lánctartozásokat fel kell számolni.

Tremmer Tamás

Az elmúlt időszakban számtalan olyan jogszabályt módosítottak, amelyek az építőiparban érdekeltek mindennapjait alapvetően befolyásolják. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Teljesítésigazolási Szakértői Szervvel és a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarával együttműködésben szervezte tájékoztató előadását építőipari kivitelező vállalkozások, mérnökök és építészek számára. Zalavári István, a mérnöki kamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, példaértékű az együttműködés a szervezetek között. A fórumon a résztvevők naprakész információkhoz jutottak.

Egyes becslések szerint az építőipari lánctartozások nagysága eléri a 400 milliárd forintot, mások szerint ennek értéke akár 1000 milliárd is lehet. Ennek felszámolásában nagy szerepe lehet a 2013. augusztus 12-vel elindított  Teljesítésigazolási Szakértői Szervnek (TSZSZ), jelentette ki Csermely Gábor, TSZSZ vezető-helyettes. A szakember kifejtette, a TSZSZ eljárása a Magyarországon történő építési beruházásokra terjed ki. A TSZSZ-nek a szerződés teljesítését vizsgáló szakvéleménye alapján megállapítható, hogy a szerződés teljesítése megtörtént-e, vagy nem a szerződésnek megfelelő módon történt-e meg. A vizsgálatuk arra is kiterjed, hogy a teljesítésért járó ellenérték megfizetése (adott esetben a szerződést biztosító mellékkötelezettség érvényesítése) milyen összegben indokolt. A szervezetre szükség van, amit a számok is igazolnak: májusban túljutottak a századik kérelmen, ma viszont már 150 feletti a kérelmek száma.

Az elektronikus építési napló aktualitásait, változásait Beck Károly és Erdélyi Szabolcs vették górcső alá. Jelezték, az e-napló előnye, hogy személyek állnak mögötte, így a felelős is elérhető. Mi várhatunk tőle? Rendet, fegyelmet és a gazdaság fehéredését, ugyanakkor várható a hatékony állami ellenőrzés növekedése is.

Minőség kérdése az építőiparban Tóth Balázs és Timmer Bálint járták körbe. Az átadás- átvételi eljárás műszaki dokumentumairól Nemes András, a tűzvédelmi kérdésekről Farkas Zsolt tartottak előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!